Productief blijven in de hete zomermaanden: 5 tips

De meeste mensen nemen één, twee of drie weken vrij in de hete zomermaanden. Dit betekent dat ze de rest van het warme seizoen gewoon aan het werk zijn. Dit is op zich geen straf, maar het kan wel vervelend zijn om te moeten werken als het écht ontzettend heet is. Wordt het vandaag weer zo’n hete dag? Bereid je dan goed voor op je werkdag door dit artikel door te lezen. Op deze pagina geven we namelijk vijf tips om productief te blijven in de hete zomermaanden.

Tip 1: drink extra veel

Wie productief wil werken, moet altijd veel drinken. Door voldoende te drinken, blijf je namelijk energiek, fit en fris. Als het warm is buiten (en dus op kantoor), is het belangrijk om extra veel te drinken. Bij hoge temperaturen verlies je namelijk meer vocht, simpelweg omdat je meer zweet. Het vocht dat je verliest door te zweten, moet je extra drinken om productief te blijven. Drink je te weinig? Dan is het niet alleen lastiger om productief te blijven werken, maar kun je bovendien flinke hoofdpijn krijgen.

Tip 2: blijf rustig

Als het ontzettend warm is, is het belangrijk om rustig te blijven. Wind je je op over die ene belangrijke klant, de deadline die steeds dichter in de buurt komt of je leverancier? Dan krijg je het vanzelf nog warmer. Voel je dat je je ‘cool’ verliest? Neem dan even pauze en je wordt vanzelf rustiger. Echt gestrest worden is in ieder geval geen aanrader als het zo ontzettend warm is.

Tip 3: neem wat vaker een pauze

Als het warm is, moet je lichaam hard werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit kost extra energie. Om geconcentreerd te blijven werken in de hitte, ben je bovendien meer energie kwijt. Daarom mag je best wat vaker pauze nemen als het warm is buiten. Je hebt het simpelweg nodig! En als je je pauze gebruikt om ijsjes te halen voor je collega’s, zijn zij ook weer blij.

Tip 4: begin wat vroeger

Als je een ochtendmens bent, raden wij je aan gewoon wat vroeger naar kantoor te komen. In de vroege ochtend is het namelijk nog niet zo heet op kantoor en dit betekent dat je veel beter kunt werken. Als het dan echt warm wordt in de middag, ben jij alweer bijna klaar met werken. Dit betekent dat je naar huis kunt gaan als de hitte bijna ondraaglijk wordt. Bijkomend voordeel: als je vroeg begint, kun je nog even van de zon genieten in de middag. Je hebt al je werk al gedaan voor die dag en verdient wel een ijsje in het zonnetje.

Tip 5: trek de juiste kleding aan

Als je in je zwembroek op kantoor verschijnt, is je baas hoogstwaarschijnlijk niet blij. Toch kun je je kleding best aanpassen als het warm is. Wij raden je aan geen strakke kleding te dragen als het warm is, want hier ga je extra in zweten. Ook kun je beter lichtgekleurde kleding aantrekken. Tot slot: kies voor luchtige kleding en je raakt minder snel oververhit.