10 Antwoorden op vragen over kantoorplanten

Welke werking hebben kantoorplanten mentaal?

De mens heeft vanouds een groene omgeving om zich heen. Onze tienduizenden jaren in de natuur zijn flink anders dan de grijze omgeving op kantoor. Kantoormedewerkers met natuur om zich heen kunnen zich beter concentreren. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers 15% productiever zijn als er planten op de werkvloer staan.

Hoe helpen kantoorplanten lichamelijk?

De gezondheid van medewerkers is essentieel voor uw bedrijf. Uit onderzoek naar kantoorplanten blijkt dat kantoormedewerkers minder last hebben van stress, hoofdpijn en misselijkheid.

Hoeveel planten op de werkvloer?

Er is maar één gouden regel als het op kantoorplanten aankomt: zorg altijd dat iedere medewerker een stuk groen kan zien. Het is raadzaam om per vierkante meter één plant neer te zetten. Dit zal voldoende zijn om iedere medewerker zicht te bieden op deze toevoeging.

Maakt het uit welke planten?

Planten met veel groen zijn het beste voor uw werkvloer. Het is daarbij belangrijk dat u planten neemt die goed kunnen overleven bij kamertemperaturen. Pothos en philodendron zijn geschikte planten voor het kantoor.

Wie gaan de planten onderhouden?

U kunt medewerkers aanwijzen om de planten regelmatig water te geven. Als u om de week een medewerker verantwoordelijk maakt voor deze kleine taak voelen zij meer verantwoordelijkheid.
Wilt u de medewerkers liever niet verantwoordelijk maken? Dan kunt u iedere week een kantoortuinman laten langskomen die de planten voldoende water geeft.

Mogen het neppe planten zijn?

Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar het verschil tussen echte en neppe planten op kantoor. Het is hierom nog niet duidelijk of er op basis van productiviteit verschil zal zijn. Wel speelt de zuivering van zuurstof door planten een grote rol. Dit laatste gebeurt niet bij neppe planten.

Hoeveel kosten de planten?

U betaalt per plant minimaal €50. Voor een werkvloer van 40 vierkante meter zult u 20 tot 40 planten nodig hebben. Het is een investering die lange tijd meegaat en een groot verschil in de productiviteit biedt.

Welk meetbaar effect gaan we merken?

Dankzij kantoorplanten zullen medewerkers met een betere focus werken en ook gezonder zijn. Dit biedt allerlei voordelen: minder ziekteverzuim, hogere productiviteit en een betere sfeer op de werkvloer. U kunt deze verschillen al binnen enkele weken merken.

Planten of beter uitzicht?

Het uitzicht van uw medewerkers is van invloed op hun productiviteit. Als het kantoorpand in een bosrijke of natuurrijke omgeving staat dan heeft dit ook al een positieve invloed op de productiviteit. Onderzoek moet nog uitwijzen of kantoorplanten hierbij een beter effect hebben.

Wat moeten we niet doen?

Voorkom dat de werkvloer bezaaid wordt met allerlei blaadjes en dat de planten in de weg staan. Verwerk de kantoorplanten netjes op de werkvloer of zet planten op het bureau van uw medewerkers neer.