5 Manieren om creativiteit op de werkvloer te stimuleren

Creativiteit

1. Organiseer regelmatig brainstorm-sessies

Het liefst in een aparte ruimte waar alle werknemers samen goed met elkaar kunnen communiceren. Brainstormen draait om het uitroepen van allerlei ideeën om zo de juiste ideeën op te vangen en verder uit te werken. Door regelmatig een brainstorm-sessie te houden, wordt de creativiteit op de werkvloer aanzienlijk gestimuleerd.

Brainstorm-ruimtes worden vaak voorzien van pepermuntgeur. Uit onderzoek blijkt dat dit de productiviteit tijdens deze sessies aanzienlijk kan verbeteren.

2. Probeer nieuwe dingen uit

Creativiteit komt vaak pas los wanneer men zich in nieuwe omgevingen bevindt. Er moeten op dat moment nieuwe problemen worden opgelost, waardoor er een andere manier van denken bij komt kijken. Door het team mee te nemen naar teambuilding-activiteiten in het bos, of met zijn allen een dagje buiten te werken, wordt de creativiteit aanzienlijk gestimuleerd.

3. Leg een bedrijfsbibliotheek aan

Lezen is een belangrijke bron van nieuwe impulsen. Het is een goede basis om met nieuwe ideeën te komen. Werknemers moeten vaak gestimuleerd worden om te lezen, dus is het van belang dit zo eenvoudig mogelijk te maken. Laat uw werknemers samenwerken om een bibliotheek aan te leggen door suggesties in te sturen. Zo blijft het hele team altijd lezen.

U kunt dit verder stimuleren door de bibliotheek iedere maand verder uit te breiden. Zolang werknemers nieuwe suggesties blijven insturen, is het bijzonder eenvoudig om nieuwe boeken aan te schaffen en het kenniscentrum optimaal te verbeteren.

4. Zet klassieke muziek op

Klassieke muziek helpt aan een betere focus in het brein, perfect om nieuwe ideeën te krijgen. Muziek van Mozart, Bach en vele andere bekende componisten van vroeger, helpt om beter te werken en meer creativiteit op de werkvloer te brengen. Investeer in een goede geluidsinstallatie of geef iedere werknemer een muziekspeler met oordopjes.

Klassieke radiostations, zoals ClassicFM, zijn bijzonder populair op de werkvloer. Het enige nadeel van radiostations is het reclameblok dat iedere 30 minuten wordt herhaald. Om dit te voorkomen, is het slim om te investeren in een muziekabonnement zoals Spotify of Pandora.

5. Geef alle werknemers een fitnessabonnement

Sporten is een van de betere manieren om de werking van de hersenen te versterken. U kunt in uw werknemers investeren door hen allen een fitnessabonnement aan te bieden. Zo blijven uw werknemers gezond en plukken zij hier continue voordelen van. Twee of drie keer per week sporten in de sportschool biedt al een gigantisch voordeel voor de creativiteit en gezondheid van werknemers.