5 Manieren om de productiviteit van medewerkers te stimuleren met water

1 Water helpt beter te concentreren

Het menselijk lichaam heeft allerlei stoffen nodig om goed te kunnen presteren. Al honderdduizenden jaren is water de belangrijkste stof voor diverse processen in ons lichaam. Hoe gezonder het lichaam hoe sterker de concentratie. Een glas water helpt het lichaam beter te verteren, sterker te worden en bovendien ook af te koelen. Doordat het lichaam hierdoor minder energie kwijt is aan al deze taken kunnen medewerkers hun energie beter in het werk steken.

2 Opstaan voor water is belangrijk

Ergonomie staat centraal bij het verbeteren van de gezondheid van medewerkers. Rug- en schouderklachten komen al snel voor. Het is vervelend voor het personeel dat te kampen krijgt met deze problemen. Doordat zij tijdens het werk worden afgeleid door kramp en pijn kunnen zij zich minder goed concentreren.

Als een medewerker om de 30 minuten een klein glas water gaat halen worden de spieren soepeler. Het is een perfect alternatief op constant achter een bureau zitten. Doordat de spieren tijdens het zitten langzaam steeds meer belast worden krijgen medewerkers last van de bovengenoemde klachten.

Regelmatig opstaan en bewegen is de beste remedie tegen lichaamsklachten die veel voorkomen bij kantoorbanen. Water is hierbij een ideale motivatie om regelmatig te bewegen.

3 Geschikt alternatief voor suikerdranken

De hoeveelheid kantoormedewerkers die ervoor kiezen om meer dan één keer per dag suikerrijke drankjes te drinken is de laatste jaren explosief gestegen. Dit heeft een negatief effect op de productiviteit. De suiker geeft de medewerkers slechts voor korte tijd energie, hierna komen zij in een dip terecht.

Vooral drankjes die naast een grote hoeveelheid suiker ook een hoge dosis cafeïne bevatten hebben een groot negatief effect. Deze cafeïne helpt ook maar voor korte tijd, hierna zakken de medewerkers in en presteren zij veel minder goed.

Water is een geschikt alternatief voor al deze suikerrijke drankjes. Vervang de blikjes en flesjes Coca Cola, Pepsi en Fanta voor water en binnen enkele dagen zullen de medewerkers veel energieker zijn. Bovendien helpt het vervangen van suikerrijke dranken tegen obesitas; één van de grootste productiviteitskillers van dit moment.

4 Het verlaagt het aantal pauzes

Medewerkers die regelmatig een pauze nemen om iets te snacken zijn niet erg productief. Snacken zorgt voor een volle maag waardoor het lichaam veel energie kwijt is om dit constant te verbranden. De hersenen krijgen hierbij geen voorrang waardoor de focus omlaag gaat en men ook minder creatief is – dit heeft een direct gevolg voor uw omzet.

Deze pauzes kunnen bovendien flink wat tijd kosten. Wanneer iemand ieder uur gemiddeld 10-15 minuten pauze neemt om iets te eten, en hierbij ook nog gemiddeld 10 minuten niet geconcentreerd kan werken doordat het lichaam het verteren is, brengt alleen maar negatieve gevolgen in uw bedrijf.

Water zorgt sneller voor een volle maag maar is veel gemakkelijker te verteren. Zo gaat de energie niet ten koste van de productiviteit van medewerkers en kunt u er zeker van zijn dat alles volledig naar uw eigen wensen wordt uitgevoerd.

5 Water werkt stressverlagend

Hoeveel van uw medewerkers gaan er regelmatig tussenuit om even een rookpauze te houden? Het aantal rokers in Nederland ligt nog steeds hoog. Mensen met een hoog stressniveau roken sneller en vaker dan mensen die weinig tot geen stress ervaren.

Water heeft een stressverlagende werking waardoor medewerkers niet alleen meer gefocust kunnen werken maar ook een mindere drang hebben naar sigaretten. Hierdoor wordt het aantal rookpauzes verlaagd en blijven zij langer en effectiever werken.