In 5 stappen de juiste houding in je bureaustoel

Heijka Kantoormeubelen verkoopt ergonomische bureaustoelen. Dit zijn stoelen die jouw lichaam optimaal ondersteunen tijdens het zitten en zo vervelende klachten als rugpijn en een stijve nek voorkomen.

Heb je een ergonomische bureaustoel aangeschaft, maar heb je nog steeds last van je schouders, nek en/of rug? Dan kan dit komen omdat je niet de juiste houding aanneemt in jouw ergonomische bureaustoel. Wij vertellen je graag hoe je in vijf stappen de juiste houding aanneemt in jouw ergonomische bureaustoel, zodat je klachten snel verdwijnen.

Stap 1: zet de stoel recht

Voor je in je bureaustoel gaat zitten, moet je deze goed recht zetten. Dit doe je door de rugleuning rechtop te zetten en de zitting van de stoel horizontaal te plaatsen. Controleer goed of de zitting van de stoel inderdaad helemaal recht staat. Een lichte kanteling is onopvallend, maar kan wel voor klachten zorgen.

Stap 2: zet je bovenbenen horizontaal

De juiste houding voor je bovenbenen is de volgende: zo horizontaal mogelijk. Ga op je bureaustoel zitten, zet je voeten recht op de grond en controleer hoe je benen staan. Staan je benen niet horizontaal, maar licht naar boven of naar beneden? Dan staat je bureaustoel niet goed. Verander de positie van de bureaustoel tot je benen zo horizontaal mogelijk staan.

Stap 3: controleer de ruimte tussen je knieën en de zitting

Als je benen horizontaal staan, controleer je hoeveel ruimte er tussen je knieën en de zitting van je stoel zit. Veel mensen denken dat de knieën tegen de zitting aan moeten komen, maar dit is juist niet het geval. Sterker nog, tussen je knieën en de zitting van je stoel mag een gebalde vuist aan ruimte zijn. Zit er te weinig ruimte tussen, dan kun je last krijgen van je (onder)rug. Verander de positie van je bureaustoel tot er inderdaad voldoende ruimte tussen je knieën en de zitting van je stoel ontstaat.

Stap 4: controleer je rugleuning

De bolling in de rugleuning van je stoel, moet samenvallen met de holling in je rug. Deze bolling zit er namelijk niet voor niets, maar is gecreëerd om de holling in je rug optimaal te ondersteunen. Vallen de bolling van de rugleuning en de holling in je rug niet goed samen? Dan verander je de positie van je bureaustoel tot dit wel het geval is.

Stap 5: zet je armleuningen goed

Als je rugleuning goed staat, ben je alweer bij de laatste stap van het verbeteren van je houding. Nu is het tijd om de armleuningen van je bureaustoel goed te zetten. Leg je armen op beide armleuningen en controleer voor jezelf of dit voor jou een prettige houding is. Indien nodig, zet je de armleuningen iets omhoog of iets naar beneden. Als je armen goed ondersteund worden, ben je klaar.