5 Tips om de meest productieve persoon te worden die u kent

Productiviteit is waar het vandaag de dag op kantoor om draait. Hoe productiever iemand is, hoe groter de kans dat al het werk dat voor die dag op de takenlijst staat zo snel mogelijk kan worden uitgevoerd. En dat houdt onder andere in dat men die dag meer taken op kan pakken of juist eerder naar huis kan.

Het is prettig als u de beste manieren weet om zo productief mogelijk te worden. Wellicht is er op dit moment een collega waarvan u continu afvraagt hoe zij ervoor zorgen dat zij altijd al het werk in een zeer korte tijd kunnen uitvoeren. Wij hebben in dit artikel daarom een aantal tips op een rij gezet waarmee u ervoor kunt zorgen dat u de meest productieve persoon van uw kantoor kunt worden.

Tip 1: Voorkom allereerst alle afleidingen

Productiviteit begint bij een uitstekende focus, en een uitstekende focus begint bij het verwijderen van alle elementen die ertoe kunnen leiden dat u afgeleid bent. Denk hierbij aan collega’s die af en toe even binnenkomen om vragen te stellen, de koffiejuffrouw die een nieuw bakje koffie wil inschenken of e-mails die binnenkomen.

Dit kunt u het beste voorkomen door te zorgen dat u gedurende een aantal momenten op de dag simpelweg niet gestoord wordt. Sluit eventueel uw kantoor af om te voorkomen dat men de deur opendoet om vragen te stellen, zet al uw e-mailnotificaties uit en geef de koffiejuffrouw aan dat zij het beste op specifieke momenten kan langskomen. Zodra alle afleidingen weg zijn zult u in zeer korte tijd al een groot verschil bemerken.

Tip 2: Schrijf uw takenlijst duidelijk uit

De taken die u op een dag uitvoert waarschijnlijk iedere dag verschillend. Het loont daarom om iedere dag een specifieke takenlijst samen te stellen, waarop u alle belangrijke taken uitschrijft. Zo kunt u al vooraf zien wat de belangrijke taken voor die dag zijn. Daarbij voorkomt het dat er enige verwarring ontstaat over een taak die u wellicht pas morgen hoeft uit te voeren. Zodra een taak is afgerond kunt u daarbij eenvoudig een streep door de taak zetten, zodat u uw hoofd helemaal vrij kunt maken en door kunt gaan met de volgende taak.

Tip 3: Start met de belangrijkste taken

Het is handig om de taken die het meeste denkwerk vereisen al in de ochtend in te plannen. Zo kunt u gedurende deze taken gefocust blijven en voorkomt u dat uw brein er op een gegeven moment geen energie meer voor heeft. Gebruik de momenten met maximale focus zo actief mogelijk, want het draagt actief bij aan een betere hersenwerking en daarbij ook een betere productiviteit.

Tip 4: Neem strategische pauzemomenten

Het is nodig om gedurende de dag af en toe pauze te nemen. Dit draagt simpelweg bij aan een betere rust in uw brein. En wanneer uw belangrijkste taken een sterke hersenwerking vereisen, is het bieden van rust een van de beste dingen die u kunt doen. Probeer in ieder geval ieder uur een pauze van 5 minuten te nemen, zodat u hierna weer met frisse energie met uw taken kunt verdergaan.

Tip 5: Eet lichte maaltijden

Daarbij zijn maaltijden essentieel wanneer u productief wilt blijven werken. Veel mensen kiezen ervoor om een zware lunch te eten, met veel koolhydraten. Dit heeft echter geen positief effect op uw productiviteit. Sterker nog, het kan ertoe leiden dat u gedurende de middag juist veel minder productief bent. Zorg er daarom voor dat u lichte maaltijden eet, en verdeel de maaltijden eventueel op in verschillende porties. Zet eiwitten en gezonde vetten in om zo productief mogelijk te blijven, want u zult hier maximaal de vruchten van plukken.