9 Feiten over Arbo-stoelen en ander kantoormeubilair

Kantoormeubilair

Stabiliteit en veiligheid

Alle kantoormeubelen op uw werkvloer moeten stabiliteit en veiligheid garanderen. Dit betekent onder andere dat de punten van de meubelen niet scherp mogen zijn, er geen gevaarlijke beschadigingen aanwezig zijn en dat de kantoormeubelen stevigheid bieden. Door deze belangrijke richtlijnen mee te nemen in de beslissing voor nieuwe kantoormeubelen kunt u de werkplekken Arbo-gekeurd inrichten.

Afmetingen rugleuning bureaustoel

Bureaustoelen moeten volgens de Arbo-wet voldoen aan de volgende afmetingen:
• Een breedte van 36 tot 46 cm
• Minimale lengte van 37 centimeter
Deze afmetingen bieden de juiste omstandigheden voor de rug en schouders van uw medewerkers. Omdat rug- en schouderklachten de meest voorkomende lichamelijke klachten bij kantoorbanen zijn moeten deze op de juiste manier worden voorkomen.

Verstelbare zithoogte

De bureaustoelen van uw personeel moeten beschikken over een verstelbare zithoogte. Hierbij wordt een zithoogte van 41 tot 55 centimeter gehanteerd. Stoelen die lager of hoger dan deze richtlijnen zijn mogen volgens de Arbo-wet niet op werkplekken voor uw personeel worden ingezet.

Afmetingen armsteunen van de bureaustoel

De bureaustoelen moeten beschikken over armsteunen met een minimale lengte van 20 centimeter en een minimale breedte van 5 centimeter. Deze moeten daarbij binnen een hoogte van 20 tot 30 centimeter verstelbaar zijn.

Afstand armsteunen bureaustoelen

De armsteunen van de bureaustoel moeten minimaal 36 centimeter en maximaal 51 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Dit biedt voldoende ruimte voor het lichaam van uw medewerkers en geeft de mogelijkheid om de armen op de armsteunen te plaatsen tijdens het uitvoeren van kantoorwerk.

Aantal wielen van de Arbo-bureaustoel

Een Arbo-bureaustoel heeft minimaal 5 rijwielen aan de onderkant. De rijwielen moeten daarbij goed kunnen draaien zodat de bureaustoel verschillende kanten op kan bewegen. Dit biedt uw medewerkers de mogelijkheid om vrij achter hun bureau te bewegen en eenvoudig hun gewenste positie in te nemen.

Vloeiende rugleuning

In de Arbo-wet staat opgenomen dat er geen hoeken in de rugleuning zijn verwerkt. Dit heeft een negatieve invloed op de houding van uw medewerkers en kan tot vervelende rug- en schouderklachten leiden. Koop daarom altijd bureaustoelen met een vloeiende rugleuning.

Bureaus in hoogte verstellen

Niet alleen bureaustoelen moeten worden voorzien van de mogelijkheid om deze in hoogte te verstellen. De hoogte van de bureaus van uw medewerkers moet eenvoudig verstelbaar zijn. Zo kunnen uw medewerkers deze volledig op maat instellen en aanpassen aan de behoeftes die de individuele medewerkers hebben.

Hoogte monitor

Uw medewerkers kijken een gedeelte van de dag naar de monitor. Om nekklachten te voorkomen is het van belang om de hoogte van de monitor aan te laten sluiten bij de zithoogte van uw medewerkers. De hoogte van de bovenste rand van de monitor moet op één lijn zitten met de positie van de ogen van uw medewerker.