3 tips om goed om te gaan met een luidruchtige collega

Met sommige collega’s kun je het ontzettend goed vinden. Andere collega’s halen het bloed onder je nagels vandaan. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat veel mensen zich voornamelijk irriteren aan luidruchtige collega’s. Denk hierbij aan collega’s die hard pratend telefoneren, hun appeltje luid kauwend verorberen of de hele dag door hard op hun toetsenbord tikken. Heb jij ook een luidruchtige collega in je directe omgeving? Lees dan in dit artikel hoe je goed met deze collega om kunt gaan.

Sluit je van hem of haar af

Als je eenmaal hebt ontdekt dat die ene collega wel erg luidruchtig is, ga je ontzettend op hem of haar letten. Alle geluiden die je collega maakt, zijn irritant. Door je irritaties kun je je niet meer goed focussen op je werk. Hierdoor krijg je beduidend minder gedaan op een gewone werkdag.

De oplossing? Sluit je van die luidruchtige collega af. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Ten eerste kun je een ander plekje zoeken op kantoor, als je helemaal gek wordt van die luidruchtige collega in de buurt. Ga je op een stilteplek zitten, dan kom je gegarandeerd tot rust en kun je je werk weer goed oppakken. Wil of kan je niet verkassen? Dan kun je jezelf van die luidruchtige collega afsluiten door een noise-cancelling koptelefoon op te zetten. Deze koptelefoon houdt alle omgevingsgeluiden tegen. Dit betekent dat jij helemaal niets meer van die luidruchtige man of vrouw in de buurt kunt huren. Ideaal!

Geef het goede voorbeeld

Veel mensen irriteren zich aan anderen, maar hebben niet in de gaten dat ze soms zelf ook luidruchtig zijn. Als je je irriteert aan een of meerdere luidruchtige collega’s, is het erg belangrijk zelf het juiste voorbeeld te geven. Wees je bewust van de geluiden die je op de werkvloer maakt. Pleeg telefoontjes in een afgesloten ruimte, eet bepaalde voedingsmiddelen in de kantine en probeer wat zachter te tikken op je toetsenbord. Geef je zelf het goede voorbeeld, dan is de kans groot dat de rest volgt. Hierdoor wordt het vanzelf stiller op kantoor.

Kaart je irritaties subtiel aan

Helpen bovenstaande tips niet? Dan kun je jouw irritaties subtiel aankaarten, bijvoorbeeld tijdens het volgende teamoverleg. Hier hoef je geen namen bij te noemen. Je kunt gewoon aangeven dat je het vaak wat druk vindt op kantoor en je je hierdoor niet goed kunt concentreren. Eventueel kun je samen met je collega’s afspraken maken om het geluidsniveau op de werkvloer te beperken.

Tip: blijf rustig, ook als de irritaties inmiddels hoog opgelopen zijn. Je wil namelijk wel professioneel blijven. Bovendien kun je betere afspraken maken met je collega’s als je rustig blijft.

Een thuiswerkplek inrichten: 5 praktische tips

Werk je regelmatig thuis? Dan is het verstandig om een goede thuiswerkplek in te richten. Een goede thuiswerkplek helpt je om je werk nog sneller en nog beter te kunnen doen, gewoon in je eigen huis. Maar hoe richt je een goede thuiswerkplek in? Dat lees je in dit artikel. Zo geven we op deze pagina vijf tips die je kunt gebruiken om de beste werkplek in huis in te richten.

Tip 1: zorg voor een vaste werkplek

Veel mensen die thuis werken, nemen plaats op de bank met de laptop op schoot. Dit zit misschien hartstikke lekker, maar op de bank kun je niet optimaal productief werken. Wil je zo veel mogelijk uit jouw thuiswerkdag halen? Richt dan een vaste werkplek in, het liefst aan een bureau. Je mag best af en toe op de bank zitten, maar op een vaste werkplek kun je veel beter werken.

Tip 2: investeer in een goede stoel

Als je thuis werkt, zit je net zo lang op je stoel als je op kantoor doet. Wil je voorkomen dat je rug-, nek- en schouderproblemen krijgt? Investeer dan in een goede stoel om op te werken. Zeker als je vaak thuis werkt, is het belangrijk een goede stoel te kopen. Zit je meerdere dagen per week op een slechte stoel, dan krijg je vanzelf vervelende rug-, nek- en schouderklachten.

Tip 3: zorg voor goede verlichting

In de wintermaanden wordt het laat licht en gaat de zon bovendien vroeger onder. Als je de hele dag thuis werkt, zit je in de ochtend en in de namiddag in het donker. Om je ogen te ondersteunen tijdens het werken, heb je goede verlichting nodig. Hang een felle hanglamp boven je bureau of zet een tafellamp op je werkplek, zodat je altijd goed kunt zien tijdens het werken. Ook handig in de zomer, als het door slecht weer wat donkerder is in huis.

Tip 4: check de stopcontacten

Gebruik je meerdere elektronische apparaten, zoals een laptop, een tablet en een smartphone? Dan heb je meerderde stopcontacten nodig in de directe omgeving van je thuiswerkplek. Zijn deze stopcontacten niet aanwezig? Dan hoef je de elektricien niet direct te bellen om extra stopcontacten aan te leggen, maar kun je ook gewoon een grote stekkerdoos kopen. In de stekkerdoos kun je de adapter van je laptop doen, maar ook de oplader van je tablet, de oplader van je smartphone en eventueel de stekker van je printer of fax.

Tip 5: ruim je bureau regelmatig op

Je kunt veel beter werken aan een opgeruimd bureau. Ruim je bureau daarom regelmatig op, het liefst een paar keer per dag. Overigens is dit niet alleen fijn tijdens het werken, maar ook na het werk. Door je bureau op te ruimen, voorkom je dat je de hele dag tegen een rommelig bureau aan zit te kijken.

Milieubewust op kantoor: 5 do’s en don’ts

Vind je het belangrijk om het milieu te beschermen, zodat de volgende generaties ook nog van de natuur kunnen genieten? Probeer dan niet alleen milieubewust te zijn als je thuis bent, maar bescherm het milieu ook op kantoor. In dit artikel lees je hoe je wat je wel en juist niet moet doen als je milieubewust wil zijn op kantoor.

5 do’s voor milieuvriendelijkheid op kantoor

Er zijn enkele dingen die je zeker wel moet doen als je je milieubewust wil gedragen op kantoor. We sommen de vijf belangrijkste do’s voor milieuvriendelijkheid hieronder voor je op.

1: Ga bewust om met kantoorartikelen

Papier dat je gebruikt hebt, hoef je niet meteen weg te gooien. Je kunt de achterkant bijvoorbeeld ook gebruiken als kladpapier.

2: Investeer in duurzaam kantoormeubilair

Is jouw kantoormeubilair aan vervanging toe? Koop dan duurzaam kantoormeubilair en je draagt actief bij aan een beter milieu.

3: Gebruik zo min mogelijk energie

Thuis probeer je zo veel mogelijk energie te besparen, maar op kantoor houd je je hier nog niet mee bezig. Zonde, want je kunt veel bereiken door zo min mogelijk energie te gebruiken op kantoor.

4: Koop energiezuinige elektronica

Je hebt nu eenmaal elektronica nodig op kantoor: hier kun je niet onderuit. Koop je energiezuinige elektronica, dan kun je veel energie besparen. Je hebt de apparaten die je nodig hebt altijd bij de hand, zonder het milieu te schaden.

5: Print wat minder

Iedere keer als je iets wil uitprinten, vraag je jezelf af of je dit printje echt nodig hebt. Print je minder, dan gaan er minder bomen verloren. Zo draag je actief bij aan een beter milieu.

5 don’ts voor milieuvriendelijkheid op kantoor

Er zijn enkele dingen die je zeker wel moet doen als je milieubewuster wil handelen op kantoor, maar er zijn ook enkele dingen die jouw milieuvriendelijkheid op kantoor in de weg zitten. Hieronder lees je wat de belangrijkste don’ts zijn voor milieuvriendelijkheid op kantoor.

1: Iedere dag met de auto

Ga je iedere dag met de auto naar het werk, dan draag je actief bij aan de uitstoot van CO2. Misschien kun je een keer met de trein gaan of is het mogelijk om te carpoolen met collega’s. Nog beter: gewoon met de fiets naar je werk!

2: Koffie drinken uit wegwerpbekers

Wegwerpproducten zijn erg slecht voor het milieu. Drink je jouw koffie uit wegwerpbekers? Vervang deze dan door koffiemokken, die je steeds weer opnieuw kunt gebruiken. Zo draag je actief bij aan ene beter milieu.

3: Chemische schoonmaakmiddelen gebruiken

Chemische schoonmaakmiddelen zijn slecht voor het milieu. Als je een milieubewust kantoor wil runnen, kun je beter overstappen op ecologische schoonmaakmiddelen. En wordt jouw kantoor schoongemaakt door schoonmakers? Vraag hen dan ecologische schoonmaakmiddelen te gebruiken.

4: Al het afval in dezelfde container

Afval scheiden kost totaal geen moeite, maar dit draagt wel bij aan een beter milieu. Scheid je het afval op kantoor nog niet, dan is het goed om hier zo snel mogelijk mee te starten.

5: Wegwerp promotieartikelen bestellen

Veel bedrijven gebruiken promotiemiddelen om hun organisatie op de kaart te zetten. Dit is prima, maar bestel dan wel duurzame promotieartikelen. Wegwerp promotieartikelen zijn niet goed voor het milieu.

3 eenvoudige manieren om jouw kantoorinrichting te verbeteren

Je wil de inrichting van je kantoor verbeteren, maar je wil hier niet te veel tijd en energie in stoppen. Ook heb je geen budget voor een compleet nieuwe kantoorinrichting. Hoe kun je de sfeer op kantoor aanzienlijk verbeteren, zonder hier veel tijd, energie en geld in te steken? Dat lees je in dit artikel. Zo beschrijven we op deze pagina drie eenvoudige manieren om de inrichting op kantoor aanzienlijk te verbeteren.

1: Koop een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel ondersteunt je lichaam optimaal tijdens het zitten. Dit is belangrijk, want de meeste mensen op kantoor zitten vrijwel de hele dag. Heb je geen goede bureaustoel? Dan is het tijd om in een nieuw exemplaar te investeren. Zeker als je vaak rugklachten, nekklachten en/of schouderklachten hebt, is het tijd om een nieuwe bureaustoel te kopen.

Tip: koop een bureaustoel die je kunt verstellen. Een bureaustoel die je kunt verstellen, kun je namelijk helemaal op jouw lichaam aanpassen. Hoe beter de stoel aansluit op jouw lichaamsvorm en lichaamshouding, des te meer ondersteuning deze stoel kan bieden. Heijka Kantoormeubelen verkoopt vele verschillende verstelbare bureaustoelen. Vergelijk deze stoelen met elkaar en je vindt vanzelf de bureaustoel die het beste bij jou past.

2: Zet planten op kantoor

Planten zijn helemaal niet duur, maar kunnen wel veel doen voor jouw kantoorinrichting. Slechts een paar planten kunnen een saaie kantoorruimte helemaal opfleuren. Daar komt nog bij dat planten meetbaar positieve effecten hebben op de prestaties van de medewerkers die er vlakbij zitten. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten personeel creatiever maken. Door een paar planten op kantoor te zetten, fleur je de boel op én zorg je ervoor dat jouw medewerkers aanzienlijk creatiever worden. Win-win!

3: Zorg voor voldoende daglicht

Soms is daglicht niet gewenst op kantoor. Schijnt het zonnetje op het scherm van je computer, dan kun je niets meer zien. In dit geval is het handiger om de zonwering even te sluiten, zodat je het felle licht van de zon buiten kunt houden. Heb je geen last van de zon? Dan kun je het daglicht beter niet buiten houden. Daglicht is namelijk beter dan kunstlicht.

Uit onderzoek is gebleken dat iemand die de hele dag in kunstlicht heeft gewerkt, aan het einde van de werkdag vermoeider is dan iemand die in daglicht heeft gewerkt. Door het daglicht lekker binnen te laten, kun je ervoor zorgen dat jouw medewerkers zich een stuk energieker voelen op kantoor. En voelen ze zich energieker, dan krijgen ze veel meer gedaan.

Heb je echt last van de zon? Dan kun je de jaloezieën of gordijnen best sluiten. Heb je geen last van de zon, dan mag het zonnetje best naar binnen schijnen.

Een kantoor aan huis inrichten: 4 tips

Je kunt een kantoorpand huren, maar je kunt ook een kantoor aan huis inrichten. Door een kantoor aan huis in te richten, kun je veel geld besparen. Nu hoef je namelijk geen duur pand te huren voor jouw bedrijf. Daar komt nog bij dat een kantoor aan huis hartstikke prettig is, aangezien dit kantoor altijd in de buurt is. Met een kantoor aan huis kun je werken wanneer jij wil, ook in de avond, in het weekend en zelfs op feestdagen.

Wil jij een kantoor aan huis inrichten? Dan helpen wij je graag een handje. In dit artikel delen we vier handige tips om een professioneel, representatief én praktisch kantoor aan huis in te richten.

Kies de juiste plek voor je kantoor

Het inrichten van een kantoor aan huis begint met het kiezen van de juiste plek voor jouw thuiskantoor. Kijk eens kritisch naar de kamers in huis. In welke ruimte kun je prettig werken? En biedt deze kamer voldoende plek om een kantoor aan huis in te richten? Hoe is het licht in de ruimte? Door de diverse kamers in huis met elkaar te vergelijken, vind je vanzelf de beste plek voor jouw kantoor aan huis.

Zorg voor goede verlichting

Je werkt het prettigst in een ruimte die goed verlicht is. Zorg daarom voor goede verlichting voor jouw kantoor aan huis. Zeker als er niet veel daglicht in de betreffende ruimte is, is het erg belangrijk goede lampen te kopen. Neem in ieder geval een goede hanglamp en zet daarnaast een lampje op je bureau. Zeker als je in de avond werkt, is een goede bureaulamp erg prettig.

Koop een goede bureaustoel

Zit je regelmatig urenlang in jouw kantoor aan huis? Dan heb je een goede bureaustoel nodig. Alleen een goede bureaustoel kan jouw lichaam optimaal ondersteunen tijdens het zitten. En dit is erg belangrijk, want langdurig zitten is erg belastend voor je rug, je schouders en je nek. Een goede bureaustoel voorkomt dan ook vele vervelende rug-, schouder- en nekklachten.

Zet je kantoor niet te vol

Het is niet prettig om in een overvolle kantoorruimte te werken. Maak je kantoor aan huis daarom niet te vol en chaotisch: zet er alleen de meubels en accessoires in die je echt nodig hebt. En kun je bepaalde meubels, gadgets of accessoires echt niet missen, maar heb je hier niet zo veel plek voor? Neem dan een kleinere variant van deze meubels, gadgets of accessoires. Heb je bijvoorbeeld echt een printer nodig, maar is je thuiskantoor niet zo groot? Koop dan een kleine printer die je gemakkelijk ergens op kunt bergen, geen groot exemplaar dat continu in de weg staat.

Extra tip: ruim je kantoor aan het einde van de dag netjes op, zodat je de volgende dag in een netjes en overzichtelijk kantoor aan het werk kunt.

5 tips om gezond te leven op kantoor

Team werkplek

Veel mensen vinden het belangrijk om gezond te leven. Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om die gezonde leefstijl vast te houden. Zit je de hele dag op kantoor en merk je dat je hier regelmatig in de verleiding komt om je gezonde leefstijl los te laten? Lees dan de tips in dit artikel. Deze tips helpen je namelijk gezond te leven op kantoor.

Tip 1: drink voldoende

Het is belangrijk voldoende te drinken. Drink je te weinig, dan krijg je hoofdpijn. Hierdoor is het een stuk moeilijker om je te concentreren. Daarnaast heb je minder honger als je voldoende drinkt. Vind je het lastig om al die lekkere snacks in de kantine te laten staan? Drink dan extra veel, want hierdoor heb je minder snel trek. En heb je minder trek, dan is het veel gemakkelijker om die ongezonde snacks in de kantine links te laten liggen.

Tip 2: wandel regelmatig een stukje

De meeste mensen die op kantoor werken, zitten de hele dag. Dit is niet alleen slecht voor je rug, maar ook voor je bloedsomloop. Wil je voorkomen dat je rugpijn krijgt en wil je de bloedsomloop in je benen verbeteren? Wandel dan regelmatig een stukje. Je kunt in de lunch even naar buiten gaan om een stuk te wandelen, maar ook een regelmatige wandeling naar het toilet is goed voor je rug en voor je benen. Tip: ga naar het toilet op een andere verdieping van je kantoor, zodat je nog iets verder moet lopen.

Tip 3: neem gezonde snacks mee

Als je de hele dag hard aan het werk bent, krijg je vanzelf zin om even lekker te snacken. Het is prima om af en toe een tussendoortje te nemen, maar neem dan wel gezonde snacks. Laat die ongezonde snacks thuis liggen en neem fruit en groente mee naar kantoor. Als je geen ongezonde snacks in je tas hebt zitten, kom je minder snel in de verleiding om te snoepen. En gezonde snacks vullen net zo goed als ongezonde snacks!

Extra tip: zet geen snoeppot op je bureau. Als je een pot vol snoep op je bureau hebt staan, kom je sneller in de verleiding om te snoepen. Ook als je helemaal geen trek hebt, zit je regelmatig met je hand in de snoeppot. Om dit te voorkomen, kun je die snoeppot beter zo ver mogelijk van je bureau houden.

Tip 4: beloon jezelf af en toe

Je mag jezelf af en toe best belonen met een lekkere snack, maar doe dit niet te vaak. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iets lekkers mag halen in de kantine als je een belangrijke prestatie hebt geleverd. Heb je dat ene belangrijke project bijvoorbeeld afgerond? Dan mag je jezelf best belonen. Door een snack te nemen bij bijzondere prestaties, kom je op gewone werkdagen minder snel in de verleiding om te snoepen.

Tip 5: vraag om een goede bureaustoel

Ook als je regelmatig een wandeling maakt, zit je vrijwel de hele dag op je bureaustoel. Heb je een slechte bureaustoel? Dan heb je al snel last van je rug. Wil je gezond leven op kantoor, dan is een goede bureaustoel onmisbaar. Als je bureaustoel niet lekker zit, vraag je je baas om een beter exemplaar.

5 tips om je kantoor een luxe uitstraling te geven

Wil je dat jouw kantoor luxe en stijl uitstraalt? Dan heb je helemaal geen groot budget nodig om jouw kantoorruimte opnieuw in te (laten) richten. In dit artikel geven we vijf tips die je kunt gebruiken om jouw kantoor luxe en stijlvol te laten ogen, zonder dat je hier veel geld aan uit moet geven.

Zorg voor voldoende licht

Een lichte ruimte ziet er standaard stijlvoller uit dan een donkere kamer. Als er niet veel daglicht in je kantoorruimte komt, zorg je voor extra licht door een grote hanglamp op te hangen. Koop je een lamp met een luxe en stijlvolle uitstraling, zoals een kroonluchter, dan krijgt jouw kantoor nog meer stijl.

Werk snoeren netjes weg

In de gemiddelde kantoorruimte worden veel elektronische apparaten gebruikt. Denk hierbij aan computers, maar ook aan laptops, printers, faxapparaten en ga zo maar door. Je kunt niet zonder al die apparaten op kantoor, maar ze laten je werkruimte wel wat rommelig ogen. Je kunt hier iets aan doen door de snoeren van de vele apparaten die je op kantoor hebt staan, netjes weg te werken. Als je geen snoeren meer ziet liggen, stoor je je toch veel minder aan de vele computers, laptops, printers en andere apparaten op kantoor.

Hang kunst aan de muur

Met een kunstwerk aan de muur, ziet je kantoor er al snel luxe en stijlvol uit. Nu denk je misschien dat een kunstwerk al snel honderden of zelfs duizenden euro’s kost. Er zijn inderdaad veel kunstwerken in deze hogere prijscategorie, maar ook goedkopere kunst kan er heel luxe en stijlvol uit zien. Zoek je goed naar een mooi kunstwerk, dan vind je al snel een mooi kunstwerk voor een zeer lage prijs.

Kies voor luxe materialen

Materialen als leer, hout en velours worden geassocieerd met luxe en stijl. Door deze materialen in je kantoor te verwerken, geef je de ruimte een luxe en stijlvolle uitstraling. En heb je geen budget om alle meubels op kantoor te vervangen? Vervang dan een deel van de meubels op kantoor. Als er weer wat geld vrij komt voor de kantoorinrichting, vervang je de andere kantoormeubelen. Zo krijg je langzaam maar zeker vanzelf een luxe en stijlvol kantoor.

Wees subtiel met kleuren

Een luxe kantoor hoeft niet saai te zijn. Sterker nog, de juiste kleuren zorgen er juist voor dat jouw werkruimte er extra luxe uit ziet. Wel is het belangrijk om subtiel te blijven als het gaat om de kleuren in jouw kantoorinterieur. Gebruik niet te veel kleur in een ruimte en gebruik ook zeker niet te veel kleuren door elkaar. Focus je op één of twee basiskleuren, voeg hier één of twee opvallende kleuren aan toe en je geeft jouw kantoor op een stijlvolle manier wat meer kleur, warmte en sfeer.

Tip: laat de basiskleuren het meest terugkomen in jouw interieur. De wat meer opvallende kleuren die je wil gebruiken, verwerk je subtiel in je interieurplan. Bijvoorbeeld door kunstwerken of accessoires in deze kleuren aan te schaffen.

Je rugklachten verminderen zonder fysio: 3 tips

Je hebt regelmatig last van je rug, maar je ziet het eigenlijk niet zitten om wekelijks naar de fysiotherapeut te gaan. Niet alleen omdat je hier iedere week weer tijd voor vrij moet maken, maar ook omdat een afspraak bij de fysiotherapeut al snel veel geld kost. Gelukkig kun je jouw rugklachten ook verminderen zonder dat hier een fysio aan te pas komt. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Tip 1: verbeter je houding

Veel mensen hebben rugklachten omdat ze een verkeerde zithouding aannemen. Zeker als je iedere dag vele uren achter je bureau zit, is het belangrijk een goede houding aan te nemen.
Een goede houding ziet er als volgt uit:

  • Je hebt een gezonde holling in de lage rug.
  • Je hebt een matige bolling in de borstwervelkolom.
  • Je nekwervelkolom staat recht.

Begin de werkdag met een goede zithouding en controleer regelmatig of je nog steeds een goede houding hebt. Je houding kan namelijk veranderen zonder dat je dit in de gaten hebt. Door je zithouding ieder uur even te controleren en eventueel te corrigeren, voorkom je een hoop rugproblemen.

Tip 2: koop een goede bureaustoel

Met een goede zithouding ben je er nog niet. Zit je op een slechte bureaustoel met een goede zithouding, dan krijg je namelijk nog steeds last van je rug. Daarom is het erg belangrijk om in een goede bureaustoel te investeren.

Wij raden je aan een ergonomische bureaustoel te kopen. Dit is een bureaustoel die jouw lichaam optimaal ondersteunt tijdens het zitten. Bovendien zorgt een ergonomische bureaustoel ervoor dat je langer in de juiste zithouding blijft zitten, ook als je hier niet meer actief op let. Heijka Kantoormeubelen verkoopt diverse ergonomische bureaustoelen, stuk voor stuk voor een lage prijs.

Tip 3: sta regelmatig op

Ook met een goede zithouding en een ergonomische bureaustoel, is het belangrijk om regelmatig even op te staan. Als je een paar uur hebt gezeten, trakteer je jezelf even op een kopje koffie. Tijdens de lunch ga je niet in de kantine zitten, maar loop je een blokje om. En moet je naar de wc? Maak dan een kleine omweg, zodat je net wat meer kan bewegen. Door meer te bewegen, verminder je het risico op rugklachten.

Is het voor jou niet voldoende om regelmatig een stukje te wandelen tijdens het werk? Dan kun je er ook voor kiezen om een zit-sta module aan te schaffen. Met dit accessoire kun je zowel zittend als staand werken. Krijg je last van je rug, dan ga je gewoon even staan. Nu kun je door blijven werken, zonder dat je last krijgt van je rug.

Last van je rug: de mogelijke oorzaken van lage rugpijn

Veel mensen hebben er regelmatig last van: lage rugpijn. Heb je lage rugpijn, dan voel je continu een vervelende pijn in je onderrug. Hierdoor is het lastiger om een prettige houding aan te nemen en is het moeilijk om je rug te bewegen, bijvoorbeeld bij het bukken. Zeker onder mensen die fulltime op kantoor zitten, komt lage rugpijn veel voor. Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van deze vervelende vorm van rugpijn? Dat lees je in dit artikel. Ook krijg je op deze pagina drie tips om lage rugpijn te voorkomen en te verhelpen.

Oorzaak #1: overgewicht

Veel mensen met overgewicht hebben last van lage rugpijn. Dit komt omdat er bij hen extra gewicht op de rug hangt. Hierdoor raakt de rug overbelast, ook als je niet eens veel bewogen hebt of een vreemde beweging hebt gemaakt. Door af te vallen, kun je de lage rugpijn verminderen en uiteindelijk helemaal laten verdwijnen.

Oorzaak #2: stress

Wat velen niet weten, is dat stress ook voor lage rugpijn kan zorgen. Als je je gestrest voelt, span je onbewust veel spieren aan. Denk hierbij aan spieren in je schouders en nek, maar ook aan spieren in je onderrug. Door het continu aanspannen van de spieren in je onderrug, raken deze overbelast. Hierdoor krijg je op de lange termijn te maken met lage rugpijn.

Oorzaak #3: onvoldoende beweging

De meeste mensen die fulltime op kantoor werken en lage rugpijn hebben, krijgen hun klachten door onvoldoende beweging. Als je zit, wordt je rug flink belast. Zit je de hele dag, dan raakt je rug uiteindelijk overbelast. Hierdoor krijg je lage rugpijn. Door af en toe te lopen of staand te werken met een zit-sta module, kun je hier iets aan doen.

Oorzaak #4: een verkeerde houding

Zit je totaal verkeerd op je stoel, bijvoorbeeld met een gebogen of scheve rug, dan krijg je vanzelf te maken met lage rugpijn. Ook een slechte bureaustoel kan voor lage rugpijn zorgen, zeker als je hier de hele dag op zit.

Oorzaak #5: fysiek zwaar werk

Tot slot kun je ook lage rugpijn krijgen door fysiek zwaar werk te doen. Denk hierbij aan werk waarbij je veel moet tillen, maar ook aan werkzaamheden waarbij je veel moet bukken. Langdurig zitten is slecht voor je rug, maar veel zware dingen tillen en regelmatig bukken is ook belastend. Hetzelfde geldt voor de hele dag staan, zeker als je een verkeerde houding aanneemt.

3 tips om lage rugpijn te voorkomen en te verhelpen

Lage rugpijn is erg vervelend, simpelweg omdat je deze pijn de hele dag voelt. Wij geven je dan ook graag enkele tips om lage rugpijn te voorkomen en te verhelpen.

Tip 1: koop een goede bureaustoel. Met een goede bureaustoel en een goede zithouding in deze stoel voorkom je lage rugpijn en kun je bestaande rugpijn laten verdwijnen.

Tip 2: beweeg voldoende op je werkdag. Sta af en toe op om een stukje te lopen en koop eventueel een zit-sta module, zodat je ook staand kunt werken. Een bureaufiets kan ook wonderen doen.

Tip 3: zorg goed voor jezelf. Voorkom overgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen. Zorg voor voldoende ontspanning en je voorkomt dat je lage rugpijn krijgt door stress.

Heerst de griep op kantoor? Zo voorkom je dat je ziek wordt

Iedereen om je heen zit te snotteren, veel collega’s klagen dat ze zich niet lekker voelen en de rest van je collega’s is niet eens komen werken vandaag. Het is duidelijk: de griep heerst op kantoor! Natuurlijk wil je dat de griep jou bespaard blijft, maar hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt? Dat lees je in dit artikel. Zo geven we op deze pagina enkele praktische tips die jij kunt gebruiken om de griep buiten de deur te houden, al zijn al je collega’s ziek.

Was je handen extra vaak

De griep verspreidt zich door middel van ziektekiemen. Wil je voorkomen dat je in aanraking komt met deze ziektekiemen en ziek wordt? Dan is het belangrijk om je handen extra vaak te wassen. De ziektekiemen die de griep veroorzaken, kunnen namelijk op je handen komen te zitten. Zitten ze eenmaal op je handen, dan is de stap naar je neus of mond niet meer groot en word je al snel ziek.

Was je handen meerdere keren per dag met zeep en je kunt voorkomen dat je ziek wordt. Tip: gebruik zeep met een pompje, want op een zeeppompje zitten over het algemeen minder bacteriën.

Maak je bureau goed schoon

Ook als je vaak je handen wast, kunnen er ziektekiemen op je handen zitten. Leg je je handen op je bureau, dan komen de ziektekiemen op je bureau. Hier kun je iets aan doen door je bureau goed af te poetsen, het liefst met een antibacterieel schoonmaakmiddeltje. Vergeet ook je toetsenbord en muis niet, want ook hier zitten veel ziektekiemen op als je deze eenmaal op je handen hebt gehad.

Blijf uit de buurt bij zieke collega’s

Veel mensen met griep blijven enkele dagen thuis, maar sommige mensen komen toch gewoon werken. Dit is misschien bewonderingswaardig, maar anderzijds ook gevaarlijk voor de collega’s die nog niet ziek zijn. Lopen er een paar griepachtige collega’s rond op de afdeling? Blijf hier dan uit de buurt. Door bij deze collega’s uit de buurt te blijven, is de kans op een besmetting minder groot. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de collega’s naar huis te sturen, maar het is aan hen of ze ook echt naar huis gaan.

Tot slot: zorg voor een goede weerstand

Heb je een goede weerstand, dan is de kans kleiner dat je ziek wordt als je in aanraking komt met ziektekiemen. Je zorgt voor een goede weerstand door gezond te eten, voldoende te bewegen en vroeg naar bed te gaan. Eigenlijk moet je altijd goed voor jezelf zorgen, maar een goede weerstand is nog belangrijker als de griep heerst op kantoor. Zijn veel collega’s ziek, dan is het verstandig om extra goed voor jezelf te zorgen. Met een beetje geluk kun je op deze manier voorkomen dat ook jij ziek in bed belandt.