Ergonomie verbetert productiviteit: feit of fictie?

Ergonomie

Belangrijke factoren van ergonomie

Heeft u weleens lange tijd achter een bureau gezeten en aan het eind van de werkdag een vervelende pijn in uw onderrug of schouders opgemerkt? De kans is groot dat u gedurende de dag een verkeerde houding heeft aangenomen en dat uw spieren hierdoor stijf zijn geworden.

Een verkeerde houding is een groot probleem voor mensen met een kantoorbaan. De houding achter het bureau beïnvloedt niet alleen de bewegingsruimte tijdens het werk, maar zal ook een flinke invloed op uw humeur hebben. U bent een stuk minder vrolijk wanneer u lange tijd met rugklachten moet rondlopen.

Ergonomie richt zich op het optimaliseren van de werkhouding. Zo kunt u gedurende de dag gewoon rustig achter uw bureau blijven zitten zonder te maken te krijgen met klachten in de rug en schouders. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om vrolijk te blijven, maar helpt ook om langere tijd door te blijven werken.

Want werknemers die met rug- en schouderklachten te maken krijgen zullen sneller worden afgeleid. De pijn zorgt voor een onprettig gevoel en zal zo afleidend zijn dat het moeilijk wordt om geconcentreerd aan het werk te gaan.

En dit is juist de invloed op productiviteit

Een slechte concentratie is ontzettend vervelend wanneer u uw projecten zo snel mogelijk wilt afleveren. U heeft meer uren nodig om de projecten af te leveren en zult dus ook minder snel aan volgende projecten kunnen beginnen.

Productiviteit wordt dus in hevige mate door uw lichaamshouding bepaalt. Hoe beter u zit, hoe productiever u bent. Ergonomie draagt dus sterk bij aan de mate waarop u productief bent en zal al snel helpen om productiviteit flink te stimuleren.

En daar plukt u elke dag de vruchten van…

Een verhoogde productiviteit zal al snel helpen om uw werkdagen korter te maken. Waar u normaal 4 uur bezig was om een project af te leveren (waarvan u anderhalf werd afgeleid door uw lichamelijke klachten) zult u nu slechts 2 tot 3 uur bezig zijn. U wint hierdoor een uur en kunt dus ook al snel aan het volgende project beginnen.

Ergonomie is dus zeker geen fictie

Bij ergonomie kunnen wij dus zeker van een feit spreken. Het heeft een gigantische invloed op de productiviteit en helpt om uw werkdagen beter te maken. In combinatie met een goede planningzal iedere dag maximaal productief zijn.