Ergonomie: waar niemand het over heeft

Waarom werkt ergonomie?

De lichamelijke klachten waar een groot aantal mensen met kantoorbanen mee kampen kunnen eenvoudig voorkomen worden. De muisarmen, tennisarmen en rugpijn zijn verleden tijd dankzij ergonomie. Het personeel ervaart dus minder klachten en hoeft hierdoor minder snel naar de huisarts of fysiotherapeut.

Deze lichamelijke klachten kunnen een vervelend gevolg voor uw bedrijf hebben. Naarmate deze klachten steeds erger worden zullen medewerkers oplossingen zoeken bij een fysiotherapeut. Zij moeten hiervoor al snel een dagdeel vrij nemen. De wekelijkse afspraken met de fysiotherapeut zorgen voor minder werkuren.

Als het aantal werkuren van uw medewerkers daalt dan heeft dit een lichte val in uw bedrijfsomzet tot gevolg. Zij werken minder uren per week en krijgen minder werk klaar. Het is dus nodig om meer personeel in te huren of akkoord te gaan met een verlaging in het aantal werkuren. U moet al snel freelancers inhuren om het werk over te nemen en bent hierdoor meer geld kwijt.

Ergonomie bespaart geld

De afspraken met de fysiotherapeut zijn in principe het ‘worst case scenario’. Maar zelf ver daarvoor zal een werkplek die niet volgens de regels van ergonomie is ingericht problemen opleveren. Uw medewerkers zijn aan het werk en ervaren plotseling pijn in de schouders. Zij staan op, doen een aantal oefeningen om de pijn te verlichten en gaan weer aan het werk.

Deze kleine pauzes kunnen bij elkaar opgeteld al veel tijd gaan innemen. Doordat de medewerkers continu zijn afgeleid door hun lichamelijke klachten hebben zij een verlaagde focus tijdens het werk en kost het allemaal meer tijd. U bent er dus bij gebaat dat de medewerkers niet constant last van hun klachten ondervinden. En ergonomie is hierop het juiste antwoord.

U kunt met ergonomie zorgen dat medewerkers niet langer te maken krijgen met vervelende lichamelijke klachten. Hiermee neemt u ook direct de afleiding van de medewerkers weg. Zij zullen voor langere periodes achter elkaar geconcentreerd werken en zo meer werk uitvoeren.

Ergonomie is dus onmisbaar

Het is ook niet vreemd dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om de werkplekken zo ergonomisch mogelijk in te richten. De vervelende gevolgen die een verkeerd ingerichte werkplek kan veroorzaken hebben een te grote invloed op de medewerkers. Om de gezondheid van uw medewerkers te verbeteren is het noodzakelijk om de werkplekken om te gooien en ergonomie hierin te verwerken.

U kunt samen met Heijka naar de mogelijkheden van ergonomie op uw werkvloer kijken. Wij gaan graag met u in gesprek om uit te zoeken welke verbeteringen er bij u op de werkvloer kunnen worden doorgevoerd.