Ergonomisch zitten is van groot belang voor uw lichaam

Bureaustoel

Ergonomisch zitten, hoe werkt het?

Bij ergonomisch zitten gaat het vooral om de houding die uw lichaam aanneemt. Het draait hier om een speciale houding waarbij de druk op uw lichaam zo veel mogelijk wordt beperkt. Er zijn een groot aantal kantoormeubelen die helpen om deze druk te verlagen. De kans bestaat dat u op dit moment gebruikmaakt van kantoormeubelen die ervoor zorgen dat u geen ergonomische houding kunt aannemen. Ondanks dat u graag ergonomisch wilt zitten, houden uw meubelen de houding tegen en zult u dus ook meer klachten ervaren.

U kunt dit achterhalen door een ergonomische houding aan te nemen en op te letten of u een zware druk ervaart door uw kantoormeubilair.
– Ga met een rechte rug tegen uw rugleuning zitten
– Zet uw armen in een hoek van 90 graden langs uw lichaam
– Zet uw voeten plat op de vloer
– Houd uw hoofd recht en richt uw blik recht naar voren

Wanneer u enkele minuten in deze houding blijft zitten, zult u al snel merken welke onderdelen van uw kantoormeubilair problemen opleveren. Het kan zijn dat uw stoel niet hoog genoeg of juist te laag staat, de bovenkant van de rugleuning op uw schouders drukt of dat uw monitor te laag staat. Op basis van deze test kunt u direct achterhalen welke verbeterpunten er op uw werkplek kunnen worden doorgevoerd en of het nodig is om ergonomisch kantoormeubilair aan te schaffen.

Ergonomisch zitten helpt uw lichaam

Kantoorbanen eisen vooral op lange termijn hun tol. U zit lange tijd in een niet geoptimaliseerde werkplek en u zult hierdoor op zowel korte en lange termijn lichamelijke klachten ervaren. Wanneer u meerdere jaren achter elkaar gebruikmaakt van standaard kantoormeubilair, dan zult u na enkele jaren pijnlijke steken ervaren. Dit resulteert steeds vaker in zeer pijnlijke klachten.

U kunt al deze klachten voorkomen door ergonomisch te zitten. Volg bovenstaande stappen op om uw lichaamshouding tijdens het werk aanzienlijk te verbeteren. Maak daarbij ook gebruik van ergonomische hulpmiddelen, zoals een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis, om uw werkplek nog verder te verbeteren.

Neem direct contact met ons op om uw werkplek te verbeteren zodat u ergonomisch kunt zitten. Wij geven u graag advies om uw werkplek beter bij uw lichaam aan te laten sluiten, en helpen u om te zorgen dat uw houding tijdens het werk minder belastend is voor uw spieren en gewrichten.