Help uzelf lichamelijke klachten op kantoor te voorkomen

NPR bureuastoel

Steeds meer mensen met een kantoorbaan kampen met vervelende lichamelijke klachten. Er is al langer bekend dat een verkeerde zithouding erin kan resulteren dat u gedurende de dag last krijgt van spieren en gewrichten.

Al eerder schreven wij een artikel over de 7 meest voorkomende lichamelijke klachten op kantoor. Daarbij helpen wij u in dit artikel graag om te zorgen dat u niet langer last heeft van deze klachten, zodat u de volledige focus op uw werk kunt richten.

 

Achterhaal de aard van de lichamelijke klachten

Een lichamelijke klacht die u door een kantoorbaan oploopt heeft over het algemeen te maken met de manier waarop u zit. De soort klacht die u op dit moment ervaart kan voortkomen uit een verkeerde houding, waardoor het loont om te kijken hoe u uw houding zo goed mogelijk kunt verbeteren.

Het is hierbij vooral van belang dat u de aard van de lichamelijke klacht achterhaalt: wat is de reden binnen uw zithouding dat u met deze klachten te maken krijgt. Iedere klacht heeft een oorzaak, dus het is vaak redelijk eenvoudig om te achterhalen waar de klacht vandaan komt.

Zo kampt een deel van de kantoormedewerkers met rugklachten. Dit kan het resultaat zijn van een te ver voorovergebogen houding, of juist een houding die te ver naar achter gericht is. De rug moet altijd recht zijn wanneer u achter uw bureau zit, omdat dit de beste manier is om de spieren en gewrichten in uw rug op een natuurlijke manier te gebruiken.

Deze rugklachten komen voort uit het feit dat de mens niet gewend is om zo lang achter een bureau te zitten. Tienduizenden jaren lang liep de mens vrijwel de gehele dag rechtop. Op het moment dat iemand ging zitten, bleven de spieren en gewrichten wel gespannen maar voelden deze ontspannen aan. Het loont dan ook om te zorgen dat de spieren en gewrichten in uw lichaam zo natuurlijk mogelijk gebruikt worden, zodat hier niet te veel druk op zit.

 

Wat kunt u aan de lichamelijke klachten doen?

Het is allereerst raadzaam om uw bureau zo goed mogelijk in te richten. Dit houdt onder andere in dat u gebruik gaat maken van ergonomische kantoormeubelen. Ergonomie is de drijfveer achter een betere zithouding en is hierdoor de meest effectieve manier om uw lichamelijke klachten zo snel mogelijk te bestrijden.

Zo is het gebruik van een ergonomische bureaustoel een van de meest effectieve manieren om te zorgen dat u niet langer last krijgt van pijn in de rug. De ergonomische bureaustoel is geoptimaliseerd voor de ideale zithouding, waardoor u iedere dag de beste houding aanneemt en hierdoor dus ook geen zorgen heeft over te veel druk op uw rugspieren.

Een ergonomisch bureau is daarbij uitstekend om schouderklachten te voorkomen. De meeste schouderklachten komen voort uit de hoogte van het bureau: als deze te laag is zakken de schouders te ver naar beneden, als deze te hoog is worden de schouders te hoog opgetrokken. Het ergonomische bureau helpt u eenvoudig de hoogte te verstellen, zodat u altijd de ideale zithouding zult aannemen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken. U kunt onze ergonomische specialist Corné bereiken via Corne@Heijka.nl of ons bellen op 013 – 53 40 402.