Hoe belangrijk is een voetsteun op uw werkplek?

Werkplek

Waarom is een voetsteun van belang?

Wanneer uw benen de grond niet kunnen raken, dan is de kans groot dat uw benen langzaam naar achter trekken. De benen komen dan onder de bureaustoel terecht. Het gevolg is dat uw bovenlichaam naar voren trekt, om zo het evenwicht te bewaren en ervoor te zorgen dat u naar uw scherm kunt blijven kijken.

Deze houding zorgt er al snel voor dat uw last krijgt van uw onderrug. U zit nu in een verkeerde hoek, waardoor er een te zware spanning op de spieren in de onderrug staat. De last in de onderrug wordt na verloop van tijd sterker en kan er uiteindelijk toe leiden dat u gedurende de dag continu last blijft ervaren.

Een voetsteun helpt om de grond lichtelijk te verhogen. Uw knieën zijn nu in een hoek van 90 graden gebogen en het evenwicht wordt beter bewaard. De problemen in uw onderrug worden zo op effectieve wijze voorkomen.

Hoe hoog moet de voetsteun zijn?

De hoogte van de voetsteun wordt voornamelijk bepaald door het verschil in hoogte tussen de vloer en uw voeten wanneer uw knieën een hoek van 90 graden hebben. Dit is onder andere afhankelijk van de hoogte van uw bureaustoel en de hoogte van uw bureau.

Een verstelbare voetsteun is vaak de beste optie. U kunt de hoogte eenvoudig aanpassen en ervoor zorgen dat u altijd de juiste houding aan kunt nemen. Zo kunt u de voetsteun ook blijven gebruiken wanneer u in de toekomst een nieuwe bureaustoel aanschaft.

Stel de voetsteun zo in dat u comfortabel zit. Het verschil in de houding is vaak al binnen korte tijd merkbaar; u zult vrijwel direct merken dat de houding zorgt voor minder last in uw onderrug.

Zet de voetsteun goed vast

U wilt uw houding gedurende de dag kunnen blijven aanhouden. Zo voorkomt u dat u gedurende de dag toch nog voorovergebogen gaat zitten. Zet de voetsteun daarom goed vast op de vloer, zodat deze niet eenvoudig verplaatst kan worden. De kans bestaat dat u tijdens het werk regelmatig uw voeten beweegt, waardoor de voetsteun met de voeten mee verplaatst. Dit wordt effectief voorkomen door de voetsteun vast te zetten of vast te plakken.

De voetsteun komt vaak met extra’s die helpen om deze op de vloer vast te zetten. Mocht uw nieuwe voetsteun niet geleverd worden met deze extra’s, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om uw voetsteun te verzwaren en er zo voor te zorgen dat deze niet kan bewegen.