Hoe koffie voor een lagere productiviteit zorgt

Productiviteit

Het bijzondere aan koffie

Veel mensen drinken gedurende de werkdag een groot aantal koppen koffie. Maar liefst 28% drinkt vijf of meer koppen koffie per dag. Dit is vooral het gevolg van de boost in productiviteit die koffie geeft. Cafeïne helpt om de focus op één taak te houden en de hersenen extra te stimuleren om door te blijven gaan met dit werk.

Een kop koffie begint over het algemeen pas na 30 minuten te werken. Cafeïne moet eerst door het lichaam worden opgenomen alvorens het in de bloedstroom terechtkomt. Na 30 minuten wordt een betere focus bemerkt, waardoor het werk op dat moment een stuk beter gaat.

Bij de eerste kop loopt alles nog helemaal lekker. Een tweede kop koffie zal ook nog steeds bijdragen aan een betere productiviteit. Maar vanaf het moment dat er 3 of meer koppen koffie worden gedronken draait het effect om: cafeïne heeft nu geen stimulerend effect meer.

Het omslagpunt ligt bij iedereen anders. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid koffie die je normaal gesproken op een dag drinkt. Iedere koffiedrinker heeft een omslagpunt. De meeste mensen kennen ook het gevoel dat hierbij hoort: de ogen voelen ineens zwaar, de focus verdwijnt sneller en naarmate je meer koppen drinkt gaat ook de hartslag merkbaar omhoog.

Meer koffie = minder productiviteit

Koffie verbetert de productiviteit dus uitsluitend wanneer het bij enkele koppen blijft. Zodra de hoeveelheid verder dan 2 of 3 koppen per dag gaat, zal de productiviteit hieronder komen te lijden.

Het lijkt een goed idee om, zodra u een moment heeft waarop u moe wordt, snel een kop koffie naar binnen te werken. Maar het is juist dit gevoel dat ertoe leidt dat de productiviteit daalt.

Want iedere keer dat u een dergelijk gevoel krijgt, is de eerste impuls om naar de koffiemachine te lopen en een nieuwe bak te zetten. Het omslagpunt wordt hierdoor sneller bereikt en zal er dus toe leiden dat de productiviteit merkbaar daalt.

Wat is een goed alternatief?

U wilt de productiviteit gedurende de dag natuurlijk zo hoog mogelijk houden, maar ondertussen ook niet leiden onder de bijwerkingen van cafeïne. Het is daarom goed om te kijken naar alternatieven voor koffie.

Groene thee bevat net als koffie ook cafeïne, maar we spreken hierbij over theïne. Deze drank heeft dezelfde werking als koffie, maar mist de vervelende crash die na een ‘cafeïne-rush’ volgt.

Zo helpt groene thee om gedurende de dag met een sterke focus te blijven werken. U krijgt geen last van het zogeheten ‘inzak-momentje’ en kunt uw werk gewoon op de juiste wijze blijven uitvoeren. Zo stijgt uw productiviteit, blijft u alerter en zult u minder last hebben van vervelende crashes.