Hoe een losstaande werkplek helpt productiever te zijn

Werkplek

Wat is een losstaande werkplek?

De kans is groot dat u op dit moment op een werkvloer werkt waar een groot aantal andere bureau’s van uw collega’s staan. Het is prettig dat u dichtbij uw collega’s bent, omdat dit een gevoel van verbinding creëert. Maar op belangrijke momenten, bijvoorbeeld wanneer er een deadline nadert, is het van groot belang om met een hoge concentratie aan het werk te kunnen.

Hier komt de losstaande werkplek ideaal van pas: deze staat niet direct op de drukke werkvloer maar is afgezonderd. Het is moeilijk om geconcentreerd te blijven wanneer u uw collega’s continue ziet rondlopen, want iedere wandeling is weer een afleiding. De losstaande werkplek biedt een verminderd uitzicht. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de gehele dag in een afgesloten kantoorruimte plaats te nemen.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden voor de losstaande werkplek. Zo kunt u bij uw werkgever informeren over de mogelijkheden om een eigen losstaande werkplek te mogen samenstellen. Dit hoeft niet altijd op een andere verdieping te zijn, want het kan ook direct op dezelfde verdieping worden samengesteld. Op dat moment doen muziekoordopjes wonderen.

Geen saaie vergaderingen bijwonen

U kent het ongetwijfeld: er is een belangrijke vergadering, maar de inhoud sluit niet aan bij wat uw werkzaamheden zijn. Dit resulteert in een vervelende pauze in uw werkdag, omdat u ook nog eens aandacht moet besteden aan irrelevante informatie.

Een losstaande werkplek kan een ‘out’ bieden en helpt voorkomen dat u gedurende de dag geconfronteerd wordt met de vervelende vergaderingen. Omdat u niet altijd in het directe gezichtsveld van uw werkgever en collega’s zit, is de kans kleiner dat zij u toch weer naar die saaie vergadering meesleuren. Een prima oplossing die ook nog eens ontzettend veel tijd bespaart.

Alle tijd voor uzelf

Heeft u de afgelopen maanden weleens alleen geluncht? De kans hierop is klein, vooral wanneer uw afdeling gezamenlijke lunches organiseert. Een losstaande werkplek is niet alleen rustgevend tijdens het werk, maar helpt ook gedurende de lunchmomenten de rust te bewaren.

Dit betekent niet dat u iedere dag zo ver mogelijk van uw collega’s verwijderd moet zijn en volledig voor uzelf moet gaan leven. Maar een individuele lunch zonder afleiding is natuurlijk nooit weg, en mag eens in de zoveel tijd weleens worden gehouden. Zo weet u zeker dat u voldoende energie heeft om na de lunch gewoon weer met een sterke concentratie te werken.

Voordeel na voordeel, maar ook een nadeel

Hierboven werd het al kort beschreven: het nadeel van de werkplek is de vergrote afstand tussen u en uw collega’s. Het is prettig om regelmatig met uw collega’s te praten. Een losstaande werkplek kan erin resulteren dat u uw collega’s minder vaak spreekt.

Probeer de losstaande werkplek daarom voor een specifiek dagdeel te gebruiken of stel voor iedere week een bepaalde dag in. Dit zal helpen uw werkgever sneller te overtuigen, omdat de losstaande werkplek ook door uw collega’s gebruikt kan worden. Zo kan iedereen gedurende de dag of week zeer productieve momenten hebben en worden projecten sneller afgerond.