Hoe slaap de productiviteit op kantoor beïnvloedt

Productiviteit

Slaap is belangrijk voor uw lichaam en brein

De hoeveelheid slaap die u gedurende een nacht krijgt heeft een grote invloed op uw lichaam en uw brein. Hoe minder slaap u krijgt, hoe minder tijd uw lichaam heeft om te herstellen van de dag ervoor. Maakt u bijvoorbeeld een lange fietstocht op zondag, dan is het belangrijk om die avond eerder naar bed te gaan. Zo kan het lichaam voldoende herstellen, zodat u de volgende dag weer actief naar werk kan.

Dit werkt hetzelfde wanneer u meerdere dagen achter elkaar wilt gaan sporten: er is voldoende rust voor uw lichaam nodig om te zorgen dat u continu voldoende energie heeft om door te blijven fietsen. En dit werkt hetzelfde in ons brein: u moet voldoende slapen om te zorgen dat uw brein alles op de juiste manier kan verwerken en u dus niet moe wordt. Naarmate u steeds meer werkt, en dus ook minder slaapt, zult u uw werk minder goed kunnen uitvoeren. Dat kan flinke problemen voor uw productiviteit opleveren.

Hoeveel slaap is voldoende slaap?

Veel ondernemers weten het zeker: er is 5 uur slaap nodig om een goede en productieve dag te hebben. Andere mensen zien het anders en zeggen dat er gemiddeld 6 tot 8 uur slaap per nacht nodig is. Dit hangt echter volledig af van het werk dat u gedurende de dag uitvoert. Als u overdag veel met fysiek werk bezig bent, dan is het belangrijk om ‘s nachts voldoende rust te nemen. U zit dan eerder bij de 8 tot 10 uur. Maar mensen die minder werken, en dus ook minder lichamelijk hoeven te herstellen, kunnen al voldoende hebben aan 5 tot 7 uur per nacht.

Het is belangrijk om dit goed bij uzelf in de gaten te houden. Als u bijvoorbeeld regelmatig net voor uw wekker wakker wordt, is de kans groot dat u voldoende slaap krijgt. Moet u echter iedere ochtend door de wekker worden gewekt, en komt u hierna moe het bed uit? Dan is de kans groot dat u eigenlijk niet voldoende slaap krijgt. Vervelend, want het is een voorbode voor een dag waarin u met een mindere productiviteit aan het werk bent.

Moet u meer slapen, of juist minder?

Als u merkt dat u gedurende de dag niet zo productief bent als dat u hoopt te zijn dan is dit vaak een signaal dat u niet genoeg slaapt. Spijtig, want het is belangrijk om iedere nacht voldoende slaap te krijgen. U merkt op dit moment dat u minder productief bent, maar zult verstelt staan van de hoeveelheid productieve uren wanneer u wel voldoende slaapt.

En juist dit laatste is prettig: op sommige dagen kunt u gewoon uren achter elkaar met de hoogste productiviteit werken. U krijgt al het werk gedaan, projecten blijven minder lang liggen en deadlines zijn nooit meer een probleem. Zo wordt niet alleen u meer tevreden over uw werk, maar zullen uw klanten ook steeds meer tevreden worden en hier ook alle voordelen van bemerken.