Inspelen op de zintuigen bij de kantoorinrichting

Zintuig 1: zien

De kleur van een kantoorruimte heeft grote invloed op de productiviteit van werknemers. De kleur blauw zorgt ervoor dat werknemers harder werken en zich gemotiveerd voelen om productiever te zijn. Meer productiviteit heeft een hoge waarde en het gebruik van de juiste kleuren kan dit met 10% verhogen. Bovendien is er slechts een kleine investering vereist om te zorgen dat de kantoorruimtes de juiste kleuren hebben.

Naast blauw zijn de kleuren groen en geel onmisbaar. Groen zorgt voor een natuurlijke uitstraling en helpt hierbij aan een relaxte sfeer terwijl geel ervoor zorgt dat werknemers zich goed kunnen concentreren op het werk.

Zintuig 2: luisteren

Luisteren naar muziek heeft een grote invloed op de hoeveelheid werk die werknemers geconcentreerd kunnen uitvoeren. Door te luisteren naar klassieke muziek wordt de focus versterkt en kunnen werknemers langer achter elkaar aan een specifiek project werken. Mozart, Bach en Beethoven maken een grote impact op de snelheid waarmee het werk wordt uitgevoerd.

Zintuig 3: ruiken

Weinig bedrijven maken gebruik van geur op kantoor terwijl dit juist een geweldige stimulans is voor medewerkers om hard te werken. Ruiken is een van onze belangrijkste zintuigen en heeft een grote invloed op onze hersenen. Bij het ruiken van bepaalde geuren worden cellen in de hersenen gestimuleerd en kan iemand sneller en meer gefocust werken.

De volgende geuren kunnen als stimulans werken:
Lavendel – zorgt voor een relaxt gevoel en vermindert hierdoor de stressniveau’s
Pepermunt – stimuleert de hersenwerking en creativiteit; is hierdoor perfect voor brainstormsessies
Rozemarijn – voorkomt mentale en lichamelijke vermoeidheid en helpt hoofdpijn te voorkomen
Citroen – draagt bij aan een betere focus en helpt beter te ontspannen

De meeste kantoorbanen vereisen flink wat werk op de computer. Uit onderzoek blijkt dat mensen ruim 50% minder typefouten maken wanneer de geur van citroen in de lucht van de kantoorruimte hangt.

Zintuig 4: voelen

Bij voelen spreken we vooral over het voelen met onze handen en voeten, maar ook andere manieren van voelen zijn essentieel bij het goed uitvoeren van werk. Zo kunnen werknemers bepaalde pijn voelen wanneer zij lang aan het werk zijn. Deze pijn moet vanzelfsprekend zo veel mogelijk worden voorkomen om zo te zorgen dat de werknemers beter kunnen werken. Zorg daarom voor een goede inrichting van iedere opstelling van werknemers. Sommige bedrijven kiezen ervoor om de ruimte in het kantoor zo veel mogelijk te benutten en alles dicht op elkaar te zetten. Dit leidt echter tot meer stress en minder productiviteit.

Het is beter om iedere werknemer voldoende ruimte te bieden om goed te kunnen bewegen en te kunnen wisselen tussen zitten en staan. Er zijn speciale zit-sta-bureau’s die helpen om de werknemers actief te houden tijdens het werk en zo het werk dat zij afleveren in kortere tijd en met meer effectiviteit kunnen uitvoeren.