Wat is de juiste hoogte voor een werkbureau?

Werkbureau

Zo bepaalt u de hoogte van het werkbureau

Niet ieder werkbureau is hetzelfde. Het belangrijkste meetpunt bij het werkbureau is de afstand tussen de bovenkant van het werkblad en de vloer. Sommige werkbladen kunnen enkele centimeters dik zijn, waardoor de meting tussen de onderkant van het werkblad en de vloer niet de juiste resultaten biedt.

Tijdens het samenstellen of verstellen van een bureau is het raadzaam om het bureau op zijn kop neer te leggen en op basis hiervan de lengte te meten. Omdat u bij de hoogte van het werkbureau iedere poot individueel moet afstellen, biedt een meetlat een effectieve oplossing. U meet van iedere poot de afstand tussen de vloer en de onderkant van de poot.

Individuele hoogte van het werkbureau

De meeste werkbureaus hebben een hoogte van 75cm. Dit is afgesteld op een lichaamslengte van 1,70 meter. Per centimeter verschil in lichaamslengte komt er een halve centimeter verschil in de hoogte van het werkbureau:
• Bij een lichaamslengte van 1,60 meter trekt u 5 centimeter af; het werkbureau is 70cm hoog.
• Bij een lichaamslengte van 1,80 meter telt u 5 centimeter erbij; het werkbureau is 80cm hoog.

Het wordt met deze formule bijzonder eenvoudig om de hoogte van het werkbureau van iedere medewerker in te stellen.

Om te waarborgen dat de hoogte van het werkbureau inderdaad aan de wensen voldoet is het raadzaam direct achter het bureau plaats te nemen. Laat iedere medewerker even op proef achter het werkbureau werken. Een korte proef van enkele minuten biedt vaak niet voldoende inzicht. Zorg daarom dat men minimaal 15 minuten achter het bureau werkt alvorens er gekeken wordt of de hoogte van het werkbureau goed is afgestemd.

Hoogte van uw bureaustoel

Tijdens de proef kan het voorkomen dat de hoogte van het werkbureau niet volledig naar wens is afgestemd. De bureaustoel bepaalt tot in zekere mate de zithouding die achter het bureau wordt aangenomen. Het is daarom van belang om de hoogte van de bureaustoel ook af te stemmen op aanvullende eisen.

Wanneer u gebruikmaakt van een ergonomische en verstelbare bureaustoel dan wordt het bijzonder eenvoudig om de hoogte van het werkbureau aan te laten sluiten. Door middel van de lift aan de onderzijde van het zitvlak kunt u de lichaamshouding achter het bureau beter laten aansluiten. Indien u geen verstelbare bureaustoel heeft, is het raadzaam om het werkbureau te verstellen.