Is staand werken beter voor uw medewerkers?

Waarom kiest men voor staand werken?

Sinds de opkomst van administratief werk en computers is het aantal bureau’s toegenomen. Gemiddeld zitten mensen ruim 6 uur achter hun werkbureau. Hier wordt in veel gevallen een slechte houding aangenomen door verkeerde kantoormeubelen en ontstaat er schade aan de spieren in de onderrug, schouderbladen, nek en knieën. Wanneer deze spieren niet voldoende worden getraind heeft dit invloed op de botten en zenuwen.
Deze problemen worden voorkomen tijdens het staand werken. De slechte houding wordt volledig weggelaten en de last op de spieren wordt groter. Hierdoor worden de spieren beter getraind en kunnen er minder complicaties ontstaan.

De voordelen van staand werken

• Klachten voorkomen
Een eerste voordeel is vanzelfsprekend het voorkomen van bovenstaande problemen. Gezonde werknemers zijn de kern van een goedlopend bedrijf. Is het personeel gezond dan is ook uw bedrijf gezond. Personeel dat zich vaak ziek meldt gaat ten koste van uw productiviteit. Klachten die het personeel tijdens het werken ervaart zorgen daarbij voor veel meer onderbrekingen en hierdoor minder efficiëntie in de arbeid.

• Betere doorloop van het bloed
Een zithouding zorgt voor inactieve spieren. Hierdoor loopt het bloed minder snel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer dan 23 uur per week in de zithouding zitten 60% meer kans hebben op een hartaanval. Met staand werken investeert u dus in de toekomstige gezondheid van uw personeel.

• Voorkomt overgewicht en obesitas
De zithouding verbrandt zeer weinig calorieën. Dit lijkt voor het personeel niet erg relevant. Toch heeft dit een gigantische invloed op de gezondheid van het personeel. Overgewicht is eenslechte aandoening. Hoe zwaarder iemand is hoe lager de productiviteit. Staand werken verbrandt meer calorieën per uur omdat de hartslag hoger ligt dan wanneer men in een zithouding werkt.

Nadelen van staand werken

• Langdurig staan
Een belangrijk nadeel van staand werken is de hoge intensiviteit die het werk met zich meebrengt. Omdat de gemiddelde werkdag ruim 8 uur lang is moet het personeel ook lange tijd staand werken. Dit kost erg veel energie en kan leiden tot flinke vermoeidheid. Omdat de productiviteit van deze medewerkers echter veel hoger ligt kiezen veel bedrijven ervoor om de werkdagen te verkorten.

Is staand werken dan echt de oplossing?

Staand werken heeft meer voordelen dan nadelen. Toch is dit niet altijd de beste beslissing. Vooral de lange werkdagen kunnen veel vermoeidheid met zich meebrengen.

Wat is wel de oplossing?

De combinatie van zitten en staan is op dit moment de beste oplossing voor medewerkers die lange dagen maken, graag rust nemen maar ook productief willen werken. Met speciale zitsta-bureau’s is het combineren van zittend werken en staand werken zeer eenvoudig en kan het personeel op gezonde wijze lange dagen maken. De zitsta-werkplek is een geweldige oplossing.