Dit zijn uw meest productieve kantooruren

Productiviteit

Onderzoek naar productiviteit

Productiviteit is het meest belangrijk bij een kantoorbaan. Deze wordt door talloze factoren beïnvloed, bijvoorbeeld door kantoorplanten. U kunt zelf een onderzoek uitvoeren naar uw eigen productiviteit. Zo kunt u uitzoeken in welke uren (en ook op welke dagen), u het meest belangrijkste werk het beste kunt inplannen.

Gebruik een programma zoals RescueTime om bij te houden wat u gedurende een dag doet. U kunt via deze software exact zien waar u gedurende de dag mee bezig bent. Of u nu in Excel een spreadsheet aan het samenstellen bent of een e-cursus volgt, alles wordt in de software meegenomen. Aan het eind van iedere dag ziet u uw meest productieve uren en kunt u ook zien waar u deze uren mee bezig was.

Dit productiviteitsonderzoek zal de eerste week nog weinig inzicht geven in de meest productieve uren. Het is beter om de software voor enkele weken te laten draaien. Vervolgens analyseert u de resultaten en kunt u meten welke uren het meest productief waren.

Productieve uren verbeteren

De uren waarin u zeer productief werkt zijn schaars. Het is daarom prettig om te zorgen dat u gedurende de dag meer productieve uren hebt. Allerlei factoren hebben invloed op hoe productief u uiteindelijk op een dag bent.

Zo stijgt de productiviteit bijvoorbeeld nadat u een kop koffie heeft gedronken. Het is dus slim om het meest belangrijkste werk na een koffiepauze in te plannen. Hetzelfde geldt voor de lunchpauze (wanneer u licht verteerbare en gezonde maaltijden eet). Nadat het lichaam een boost van energie heeft gekregen, is het brein klaar om met een sterke focus aan het werk te gaan.

Voldoende water drinken is ook voordelig voor de productiviteit. Water stimuleert diverse processen in het lichaam en helpt het brein om beter te functioneren. Zorg er daarom voor dat u gedurende de dag meerdere glazen water drinkt en probeer ook weg te blijven van suikerrijke dranken met cafeïne. Cafeïne geeft een productiviteitsboost, maar de suikers in het drankje zullen spoedig voor een crash zorgen.

Plan dagen beter in

Een van de primaire onderdelen van een productieve dag is een goede planning. Plan belangrijke meetings en essentieel werk in bij de meest productieve uren. Probeer ander werk, zoals het opstellen van spreadsheets, in te plannen bij uren waarin u minder productief bent. Dit zal helpen om regelmatig een stap terug te nemen en energie te krijgen voor de productieve uren.