Moet een werkplek aan huis ook voldoen aan ergonomie?

Ergonomie

 

Ergonomie op een thuiswerkplek

Het antwoord is simpel: ook thuis moet er rekening worden gehouden met ergonomie. Dit hoeft echter niet op hetzelfde niveau te zijn als dat er bij op kantoor rekening mee wordt gehouden.

Het verschil zit in de hoeveelheid uren die u op kantoor werkt en thuis werkt. Wanneer uw werkdagen op kantoor gemiddeld 8 uur lang zijn, waarvan u 6 uur doorbrengt in een bureaustoel, dan is het belangrijk dat uw lichaam de juiste positie aanneemt. Tenslotte brengt u dan minimaal 30 uur per week door in dezelfde lichaamshouding.

Maar wanneer u thuiswerkt zult u minder lang dezelfde positie aannemen. U werkt maar enkele uren vanuit huis, want u gaat vaak de volgende dag alweer terug naar kantoor. Het is dus vooral van belang dat u voor deze uren de juiste maatregelen treft. Een goede basis van ergonomie is dan vaak al voldoende.

Kosten van een ergonomische thuiswerkplek

Het is overdreven om duizenden euro’s neer te leggen om uw thuiswerkplek te optimaliseren. Dit is een verspilling van geld als u het vergelijkt met de tijd die u hier doorbrengt. Maar het blijft van belang om rekening te blijven houden met ergonomie. En dit begint onder andere bij de bureaustoel.

U kunt uw huidige bureaustoel vervangen voor een ergonomisch alternatief. Omdat de bureaustoel grotendeels uw lichaamshouding bepaalt, is dit een van de meest belangrijke elementen om te optimaliseren. Een ergonomische bureaustoel is zo ontworpen dat uw lichaamshouding gedurende de werkuren niet belastend is voor uw rug en schouders.

Daarbij is een ergonomische muis ook altijd een goede investering. RSI is op steeds meer werkplekken een groot probleem aan het worden. U wilt uw werkdag niet afsluiten met vervelende pijn in uw polsen. De ergonomische muis helpt deze pijn te voorkomen.

Een ergonomische werkplek aan huis komt dus niet met een hoge investeringsprijs. U koopt al een ergonomische bureaustoel vanaf €150 en een ergonomische muis is bij de meeste elektronicazaken voor ongeveer €50 verkrijgbaar.

Investeer in jouw eigen werkplek

Merk je dat je toch steeds meer vanuit het kantoor aan huis gaat werken? Het kan in dat geval lonen om de werkplek toch verder te optimaliseren. Dit is vaak pas interessant vanaf het moment dat je twee dagen per week vanuit huis werkt. Omdat je op dat moment meer dan 10 uur per week in dezelfde houding zit, kan een verkeerde houding sneller tot klachten leiden.

Het is raadzaam om dan eerst het bureau te vervangen voor een ergonomisch alternatief, zoals een sta-zit-bureau. Daarbij kunt u ook andere ergonomische hulpmiddelen aanschaffen om uw werkplek wat betreft ergonomie nog beter in te richten.