De psychologie achter een vergaderruimte samenstellen

De vergaderruimte van uw organisatie moet goed worden ingericht om te voorkomen dat u gedurende de vergaderingen talloze afleidingen heeft. Het is prettig als u in alle rust kunt vergaderen en hierbij geen rekening hoeft te houden met de mensen om u heen.

De samenstelling van een vergaderruimte is dan ook de basis waar iedere organisatie mee moet starten. Op het moment dat de vergaderruimte goed is ingericht, is het gemakkelijker om steeds productiever te worden tijdens vergaderingen. Iedereen kan goed opletten, de zaken worden duidelijk en transparant besproken en iedereen is zo productief mogelijk.

Maar hoe kunt u nu het beste een vergaderruimte samenstellen? En welke factoren komen hier bij kijken? In dit artikel leest u alles over de juiste manier van het samenstellen van uw vergaderruimte, zodat u niet langer problemen heeft met afleidingen.

 

Let op de omgeving

Het is mooi om uw vergaderruimte te omringen met glazen wanden, maar uit onderzoek blijkt dat dit een negatief effect heeft op de mate van productiviteit die u en uw team ervaren. Het kan er in korte tijd toe leiden dat u allemaal afgeleid bent omdat er continu mensen langs de glazen wanden lopen.

Een directe verbinding met buiten is wel aan te raden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat natuurlijk licht bijdraagt aan een hogere productiviteit. En dat is exact wat u zoekt tijdens een meeting, want hiermee verbetert u onder andere de creativiteit die de deelnemers in de meeting ervaren. Houd er tijdens de zomermaanden altijd rekening mee dat dit voor een verhoogde temperatuur kan zorgen.

 

Let goed op de kleuren

De muren in uw vergaderruimte moeten de juiste kleur hebben. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat het gebruik van de kleuren wit, blauw en groen bijdraagt aan een hogere productiviteit. Dit is onder andere te danken aan het feit dat deze kleuren ons doen denken aan een natuurlijke omgeving, waardoor onze hersenen actiever worden.

Het gebruik van kleuren zoals rood, grijs en zwart kan een zeer negatief effect hebben op de meetings die u in deze vergaderruimte gaat houden. Dit kan onder andere leiden tot een lagere productiviteit, waardoor de meeting niet altijd de gewenste resultaten kan opleveren. Dit is niet alleen vervelend voor uw medewerkers, die hierbij met verveling luisteren naar collega’s, maar ook voor uw organisatie.

 

Maak gebruik van geur

Geur is een van de meest effectieve manieren om voor een hogere productiviteit te zorgen. U moet uw vergaderruimte samenstellen met productiviteit als kern, en dankzij geuren zoals pepermunt zorgt u voor een veel hogere productiviteit. Zo kan deze geur onder andere helpen om de hersenactiviteit te verbeteren en bijdragen aan een beter resultaat wanneer u meetings in de vergaderruimte houdt.

 

Zorg voor de juiste vergadertafel

En dat speelt uiteraard ook nog het onderdeel van de samenstelling van het meubilair. Goed meubilair draagt bij aan een betere focus, zodat men tijdens de meeting alles naar voren kan brengen. Daarbij helpt de juiste vergadertafel om lichamelijke klachten tijdens de meetings te voorkomen, zodat men niet afgeleid wordt door klachten in de nek of rug.

 

Bekijk hier ons assortiment aan ergonomische vergadertafels, waarmee u uw vergaderruimte in een handomdraai kunt omtoveren tot een zeer productieve vergadertafel.