Waarom klachten als RSI en rugpijn niet nodig zijn

Houding

Rugpijn is het gevolg van een verkeerde houding

Zit u regelmatig over het bureau gebogen aan uw projecten te werken? Dan is de kans groot dat u te maken krijgt met klachten in de onderrug. Een verkeerde houding resulteert al snel in vervelende pijn in de onderrug, maar kan ook langzaam verspreiden naar de schouders.

Vooroverbuigen is een van de slechtste houdingen achter het bureau. Het is beter om de schouders recht te houden, zodat de rug ook recht blijft. Omdat u gedurende de dag maar liefst 8 uur achter het bureau kan zitten, is het belangrijk om goed op de houding te letten.

Deze verbeterde houding kan met behulp van ergonomische kantoormeubelen worden gestimuleerd. De meubels sluiten perfect aan bij het lichaam, zodat er altijd een juiste houding wordt aangenomen en pijnen in de onderrug worden voorkomen. Gebruikers van ergonomische kantoormeubelen merken direct het verschil.

RSI door een verkeerd bureau

RSI wordt over het algemeen gekoppeld aan een te frequent gebruik van een computermuis. De muisarm ontwikkelt zich door een verkrampte houding en kan tot flinke pijn in de pols leiden. Het gevolg is een blessure die soms jaren aanhoudt. Bij RSI is het van belang om zo snel mogelijk een effectieve oplossing te vinden.

Veel klachten zoals RSI ontstaan doordat er een verkeerd bureau wordt gebruikt. Bij het gebruik van de muis is het van belang om de pols zo min mogelijk te belasten, maar een te hoog bureau kan ervoor zorgen dat er een onnodige druk ontstaat. RSI is verantwoordelijk voor maar liefst 11% van het ziekteverzuim in Nederland, hier moet dus iets tegen worden gedaan.

Vaak wordt een nieuwe computermuis aangeschaft om de klachten van RSI te bestrijden. Het is echter vaak juist de computermuis die vervelende pijnen oplevert. Er kan beter geïnvesteerd worden in een ergonomisch model van de computermuis. Ergonomische muizen voorkomen problemen in de pols terwijl zij gewoon zoals vanouds werken.

Klachten zijn vaak snel te voorkomen

Een groot aantal klachten die op de werkvloer voorkomt is tegen te gaan door in ergonomische middelen te investeren. Zo wordt het voor kantoormedewerkers eenvoudiger om gezond te blijven en ook productief te blijven.

Dit biedt niet alleen voordelen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Een verhoogde productiviteit is hiermee voordelig voor het algehele team en maakt het verschil tussen een langzaam groeiend bedrijf en een snel groeiend bedrijf.