Waarom u moet blijven bewegen op kantoor

Wat doet beweging met ons?

Op het moment dat wij ons bewegen worden er talloze processen in ons lichaam geactiveerd. Dit geldt niet alleen voor de spieren, maar ook voor de processen in de hersenen. Denk aan het volgende: op het moment dat u de gehele dag relaxt achter uw bureau zit denkt het lichaam dat er een rustperiode bezig is. En dat heeft als gevolg dat het gehele lichaam naar deze rustperiode toewerkt.

Dus op het moment dat u uren achter elkaar achter uw computer zit dan zal het lichaam weinig doen om actief te blijven. Lichamelijke processen worden tijdelijk op pauze gezet, omdat deze nu niet belangrijk zijn. En de processen in het brein worden ook minder actief. De concentratie is hierdoor minder en u krijgt niet de juiste impulsen.

En dan is er nog het punt van zuurstof. De zuurstof op uw werkplek kan te lang blijven hangen. Het is belangrijk dat onze hersenen voldoende verse zuurstof krijgen. Op het moment dat u buiten een kleine wandeling maakt, heeft het lichaam de gelegenheid om de zuurstof te verversen.

Hoe vaak moet u bewegen?

Het is natuurlijk niet zo dat u elk uur een paar minuten op de loopband moet gaan staan om zo actief te blijven. Er zijn ook voldoende andere manieren om toch de beweging te krijgen die u normaal niet krijgt met de kantoorbaan. Wij schreven hier al eerder een uitgebreid artikel over. Het komt op het volgende neer: u moet uw lichaam simpelweg af en toe activeren om te zorgen dat u weer maximaal kunt functioneren.

En dat betekent bijvoorbeeld dat u een of twee keer per dag even naar buiten gaat om een wandeling te maken. En tijdens het bakje koffie eventueel even omloopt en bij een collega langsgaat om zo wat extra afstand af te leggen. Als u dan toch bij de collega bent dan kunt u even een kort praatje houden; dit activeert weer bepaalde gebieden in ons brein waardoor wij later weer beter functioneren.

Zoals u leest komt het er dus eigenlijk op neer dat u uw brein zo actief mogelijk wilt houden en dat u niet wilt dat bepaalde processen worden stopgezet terwijl u aan belangrijke projecten werkt. En dat kan alleen als u regelmatig pauze neemt, zodat het brein even rust heeft terwijl het lichaam het werk overneemt.

Start met meer bewegen

Laat de lange dagen op kantoor niet langer uw gezondheid negatief beïnvloeden. Mensen die voldoende bewegen zijn gezonder, melden zich minder snel ziek en presteren aanzienlijk beter. Begin vandaag nog met een kleine wandeling, want het heeft een grote invloed op uw prestaties.