Waarom planten uw productiviteit op kantoor verhogen

Planten zorgen voor 15% meer productiviteit

Werknemers werken gemotiveerder wanneer er groene planten in de kantooromgeving aanwezig zijn. Dit kan een klein plantje op het bureau zijn, maar ook grote kamerplanten in de hoek van de ruimte bieden hetzelfde gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Cardiff dat is uitgevoerd in kantooromgevingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Een direct gevolg van het plaatsen van groen in de werkomgeving is een gezondere omgeving. Personeel levert hierdoor betere kwaliteit af en kan ook met meer focus werken.

Waar de meeste bedrijven in een kantoorpand zich richten op een schone en strakke omgeving zonder afleidingen blijkt het toevoegen van planten een efficiënte investering. Doordat de productiviteit met ruim 15% toeneemt kan het personeel meer werk in minder tijd uitvoeren en hierdoor meer opdrachten opleveren. Steeds meer bedrijven kiezen daarom in plaats van de oude grijze omgeving vaker voor een groene omgeving met natuurlijk licht en planten.

De voordelen van planten op kantoor

De reden dat planten de productiviteit verhogen is het versterken van het beeld dat men in een natuurlijke omgeving aan het werk is. Een kantoor wordt vaak ingericht met saaie muren, allemaal dezelfde bureau’s en beperkte bewegingsruimte. Maar de meest succesvolle werknemers werken juist in een omgeving die groen opgezet is. Grote ramen die gedurende het hele jaar natuurlijk zonlicht binnenlaten helpen werknemers een betere mentaliteit te ontwikkelen.
Planten hebben veel meer voordelen:

● De planten zuiveren de lucht in het kantoor en creëren hierdoor meer zuurstof
● Ze verlagen de stressniveau’s van werknemers (al na één week)
● Het verbetert de mentaliteit van werknemers
● Werknemers worden minder vaak ziek

Bovendien is een investering in de aankoop van planten slechts eenmalig, een geheel kantoorpand kan voor enkele honderden euro’s worden voorzien van planten. Hierna zullen de planten wekelijks moeten worden onderhouden, hiervoor kan personeel worden aangewezen of deze taak kan door de schoonmaakploeg worden uitgevoerd.

Werken kunstplanten ook in een kantoor?

Bij het onderzoek van de Universiteit van Cardiff is niet gekeken of kunstplanten dezelfde effecten op de productiviteit en de andere vlakken hebben als echte planten. Doordat de kunstplanten vandaag de dag bijna niet meer te onderscheiden zijn van echte planten kan er een placebo-effect worden gegenereerd bij het personeel. Zo kan de productiviteit nog steeds stijgen. Bovendien hoeven de planten niet wekelijks onderhouden te worden. Het enige nadeel aan kunstplanten is dat zij de lucht niet filteren zoals echte planten dit doen.