Welke kantoorverlichting past bij uw kantoor?

Kantoorverlichting

Warm licht vs. koud licht

Bij licht spreken wij over lumen. Hoe meer lumen een lamp heeft, hoe groter het bereik en hoe feller het licht. Binnen de hoeveelheid lumen zijn er ook mogelijkheden om een bepaalde kleur licht uit te stralen: warm of koud. Warm licht doet het meest denken aan de zon, en het geeft een warm gevoel op het moment dat u een kamer binnenloopt. Bij koud licht moet u aan de extreem felle lampen denken, welke juist een koud gevoel zullen geven.

De eerste vraag die u bij uw kantoorverlichting moet stellen is daarom: wilt u warm of koud licht? Wilt u dat uw klanten binnenkomen en direct een warm gevoel krijgen, of wilt u juist een koude uitstraling op de werkvloer zodat u een betere focus krijgt? Het is een belangrijke afweging die u moet maken, want het heeft ook gedeeltelijk invloed op de soort lampen die u uiteindelijk koopt.

De soorten kantoorverlichting

Met de technologische ontwikkelingen in de lampenwereld van de laatste jaren is het erg gemakkelijk om de uitstraling op uw werkvloer maximaal invulling te geven. Kantoorverlichting is inmiddels als TL, LED, spaarlamp, halogeenlamp en gloeilamp te verkrijgen. De ene soort kantoorverlichting heeft veel voordelen, en de andere soort juist veel nadelen. Hieronder gaan wij hier wat dieper op in.

TL-verlichting

TL is al jaren de standaard op kantoor. De eenvoudig te vervangen buizen zijn niet alleen goedkoop qua prijs maar hebben ook een relatief laag verbruik in vergelijking met meerdere spotjes die hetzelfde licht uitstralen. TL-verlichting is vandaag vooral als T5 verkrijgbaar.

LED-kantoorverlichting

LED staat al jaren bekend als hét middel om geld te besparen. De energiebesparing van LED loopt op tot wel 95% in vergelijking met andere soorten verlichting. Kortom: LED zorgt voor een besparing. Maar de aankoopprijs van LED ligt wel iets hoger dan de andere soorten kantoorverlichting. Het is dus een redelijke investering, maar hiermee bespaart u aanzienlijk.

Spaarlampen op kantoor

Dit is niet aan te raden, want het gaat redelijk wat geld kosten om de energie voor deze lampen te gebruiken. Spaarlampen geven een redelijke hoeveelheid licht, maar er zijn dusdanig veel lampen op uw werkvloer nodig dat het financieel gezien eigenlijk niet interessant is.

Gloeilampen op kantoor

Na spaarlampen zijn gloeilampen eigenlijk een nog slechtere keuze. Niet alleen gaan de lampen ontzettend kort mee, het is ook nog eens een dure investering wat betreft energiekosten.

Halogeenverlichting

Deze verlichting geeft een redelijke sfeer, maar komt met een relatief hoge prijs. Halogeen is ideaal voor huiskamers, maar kan ook op kantoor een geschikt middel zijn om voldoende verlichting te hebben. De aanschafprijs van deze verlichting is laag, en het energieverbruik ligt tussen dat van de spaarlampen en LED-verlichting.