Zitvlak van de bureaustoel: hier moet u op letten

Bureaustoel

Het materiaal in het zitvlak

Er zijn allerlei materialen die voor het zitvlak worden gebruikt. Over het algemeen wordt foam gebruikt, maar er zijn ook bureaustoelen waar de standaard vulling van kussens wordt toegepast. Dan zijn er nog bureaustoelen waar een gel-achtig materiaal in wordt gebruikt. Ieder materiaal heeft weer eigen voor- en nadelen en de meeste mensen hebben hier een zeer specifieke voorkeur bij.

Foam

Dat foam een veel toegepast materiaal is zal niemand verbazen. Het is relatief goedkoop om te produceren en verlaagt de prijs van een bureaustoel dus ook aanzienlijk. Dit is vooral voordelig wanneer u goedkope kantoormeubelen zoekt, en als u naar ergonomie kijkt dan is foam ook een goed materiaal.

Kussens

De vulling van kussens klinkt wellicht aantrekkelijk, maar het doet vooral denken aan een bank. Dit is redelijk nadelig, omdat het er zomaar in kan resulteren dat u tijdens het werk minder productief en projecten dus ook minder snel uitvoert.

Gel

Het gel-achtig materiaal is vaak ‘slim’, dit houdt in dat het zich aanpast aan uw vormen en ook lange tijd zo blijft. Denk hierbij aan een gelzadel voor een fiets. Toch kan dit materiaal na verloop van tijd pijn in de onderrug veroorzaken, dus dit materiaal is niet geschikt voor mensen die werkdagen van 8 uur hebben.

Het materiaal in de bodem van de stoel

Hout en plastic zijn de meest voorkomende materialen die als bodem voor de stoel worden gebruikt. Hout veert over het algemeen een beetje mee, terwijl plastic erg goed op dezelfde plek blijft zitten. Dat is niet altijd voordelig, vooral wanneer u graag een bureaustoel heeft die een beetje veert. Dit creëert een beter zitvlak en zorgt ervoor dat u gedurende de dag een stuk comfortabeler zit.

Daarbij komt ook dat plastic al snel pijn in de onderrug kan veroorzaken, terwijl hout dit effect niet heeft. Perfect voor mensen die liever gewoon de hele dag comfortabel op de stoel zitten en lange werkdagen moeten maken.

Materiaal van de bekleding

Bureaustoelen worden met verschillende materialen bekleed. Er is onder andere leer, maar er zijn ook diverse stoffen bekledingen verkrijgbaar. Ieder materiaal heeft weer eigen voor- en nadelen. Zo biedt een stoffen bureaustoel een prettig zitvlak, maar wordt het veel sneller vies. Leren bekleding is wat harder, maar wordt minder snel vies en wordt door sommigen ook als meer comfortabel ervaren.

Het verschil in prijs is ook goed te zien. Stoffen bekleding is over het algemeen een stuk goedkoper, vooral vanwege de productiekosten. Echt leer kan een hoge prijs met zich meenemen, vandaar dat deze bureaustoelen ook met een aanzienlijk hogere prijs komen. Leer is vooral aan te raden wanneer u wat meer te besteden heeft en graag zo comfortabel mogelijk zit.