Zo richt u gezamenlijke werkplekken efficiënt in

Gezamenlijke werkplek: tegenover elkaar of juist niet?

Bedrijven kiezen er bij de gezamenlijke werkplek over het algemeen voor om de gezichten van collega’s tegenover elkaar te zetten. Alleen de monitors scheiden beiden van elkaars blik. Dit hoeft echter niet de standaardopstelling te zijn waar ook binnen uw kantoor gebruik van wordt gemaakt.
Het is ook mogelijk om de collega’s met de rug naar elkaar toe te zetten en zo beiden een open werkplek te bieden. Zij kunnen zich omdraaien wanneer zij met hun collega iets moeten bespreken maar hebben de rest van de tijd een open zicht. Deze opstelling wordt vooral gebruikt in kantoren met een groot aantal ramen; zo hebben beide werknemers een mooi uitzicht op de natuur rondom het kantoor.

Gezamenlijke werkplek voor veel medewerkers

Niet alleen de dubbele werkplek wordt vandaag de dag veel toegepast. De werkplek waar een groot aantal medewerkers aan één tafel werkt wordt steeds meer toegepast binnen bedrijven. Hierbij heeft iedere werknemer een eigen deel van het grote bureau met een eigen laptop of desktop. Zij kunnen hier onverstoord werken terwijl collega’s om hen heen ook efficiënt aan het werk zijn.
Deze bureautafels worden volledig op maat gemaakt om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor alle medewerkers. U kunt in het kantoorpand ook meerdere van deze tafels plaatsen om uw personeel toch de ruimte te bieden wanneer zij even in rust en zonder iets om hen heen willen werken.
De gezamenlijke werkplekken met grote tafels bieden voor kantoren met meer dan 10 medewerkers een prettige opstelling. Zo kan het personeel altijd efficiënt werken en eventueel wanneer zij hulp nodig hebben een andere collega direct inschakelen. Het verkleint de schakels binnen het bedrijf en is hierdoor bijzonder efficiënt voor de productiviteit.

Houd de ergonomie als focus

Een belangrijk onderdeel binnen de gezamenlijke werkplekken is ergonomie. Door dit als focuspunt aan te houden kunt u de werkplekken op de beste manier indelen. U let hierbij niet alleen op de positie van iedere werknemer maar kijkt ook naar aanliggende factoren zoals de hoogte van de tafels en stoelen.
Hoe sterker u de focus op ergonomie legt hoe beter de gezamenlijke werkplekken zullen uitpakken. Uw medewerkers worden gedurende de dag dankzij deze opstelling continu gemotiveerd en dankzij de ergonomische kantoormeubelen kunt u hen verder motiveren om productief te werken.
Het is daarom raadzaam om, voordat u de gezamenlijke werkplekken gaat inrichten, eerst met het personeel te overleggen wat hun wensen en behoeftes zijn. Let hierbij op lengte om de meubelen af te stemmen en vraag eventueel naar lichamelijke klachten om dit door te werken in de ergonomische kantoormeubelen die u gaat aanschaffen.