Zo voorkomt u verminderde productiviteit op een drukke dag

Productiviteit

Maak een duidelijke takenlijst

Het begint allemaal bij de taken die u gedurende de dag moet uitvoeren. Veel mensen werken productiever wanneer de taken duidelijk zijn opgesomd en eventueel ook in tijdsblokken zijn verdeeld. Zo weet u gedurende de dag exact welk werk u moet uitvoeren en hoe u ervoor kunt zorgen dat de taken zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Begin de werkdag daarom met het opstellen van een takenlijst. Beschrijf bij iedere taak welke subtaken er zijn en geef per taak aan hoeveel tijd u verwacht kwijt te zijn. Zo krijgt u een duidelijk overzicht van de momenten waarop u een pauze kunt inlassen en weer even tot rust kunt komen.

Zorg voor voldoende pauzes

Pauzes zijn het beste middel om uw productiviteit zo hoog mogelijk te houden. Neem daarom regelmatig een pauze om een bak koffie te drinken, even te lunchen of een kort gesprek met een collega te houden.

Pauzes lijken contraproductief; het kost tenslotte tijd en gedurende deze pauzes kunt u geen werk uitvoeren. Het is echter een ideale manier om uw hersenen even tot rust te laten komen. Het is beter om 3 uur te werken, 30 minuten pauze te nemen en weer 3 uur te werken dan in één keer 6 uur te werken.

Schakel de telefoon uit

De telefoon was ooit het perfecte middel om productief te blijven; iedereen is overal ter wereld bereikbaar. Maar de telefoon is vandaag de dag een van de grootste afleidingen. Van vrijwel alles krijgt u tegenwoordig een notificatie: een nieuwe e-mail, een bericht op WhatsApp, of een nieuwe reactie op uw Facebook-foto.

Iedere notificatie vermindert uw productiviteit. Het is prettig om een volledige focus te hebben, omdat dit erin resulteert dat u het werk ook zeer snel kunt uitvoeren. Schakel uw smartphone daarom uit en zorg er ook voor dat programma’s zoals Outlook geen vervelende en afleidende notificaties geven.

Eet en drink voldoende

Een belangrijke factor waar weinig mensen rekening mee houden. Voldoende eten en drinken helpt om het lichaam en de hersenen actief te houden. U kent ongetwijfeld de dip rond 16:00; op dat moment is de lunch verteert en kan het lichaam zich niet meer goed concentreren.

Eet gedurende de dag daarom voldoende voeding, maar probeer zo min mogelijk koolhydraten en suikers binnen te krijgen. Deze stoffen kosten meer tijd om te verteren en zorgen ervoor dat de maag veel energie nodig heeft. Het is beter om deze energie in uw concentratie te stoppen, zodat u de takenlijst sneller kunt afronden en uw drukke dag hopelijk zo snel mogelijk voorbij is.