Zorgt koffie echt voor maximale productiviteit? U leest het hier

beginnen met koffie

Koffie staat al jaren bekend als ideaal middel om te zorgen dat er gedurende de werkdag maximaal kan worden gepresteerd. Het is niet vreemd dat steeds meer mensen ervoor kiezen om iedere dag een of meerdere koppen koffie te drinken. Het is wat betreft productiviteit een wondermiddel.

En daar komen steeds meer mensen ook achter. Het is vandaag de dag voor veel mensen niet meer weg te denken dat er een kop koffie klaar staat als zij op het werk komen. Er zijn al mensen die onderweg naar werk nog even langs een Starbucks rijden om hier een kop koffie te halen. Koffie is werkelijk een kernfactor van de werkdag geworden, en daar is een goede verklaring voor.

Waarom helpt koffie op de werkvloer?

Koffie bevat speciale stoffen die bijdragen aan een betere concentratie en hersenwerking. Als mens zijn wij ontwikkeld als een soort die zich richt op het oplossen van problemen. En voor deze oplossingen is een sterke focus nodig. Het is dan ook niet vreemd dat we zelfs een oplossing tegen een verminderde focus gevonden hebben: koffie.

In de afgelopen eeuwen is steeds meer bekend geworden over de wonderlijke werking van koffie. Toen de bonen voor het eerst op Nederlandse grond arriveerden was het nog niet te voorspellen dat zelfs vandaag de dag nog steeds heel veel mensen aan het zwarte goud zouden zitten. Toch willen steeds meer mensen het liefst zo veel mogelijk koffie drinken, omdat dit gedurende de werkdag een veel beter gevoel geeft.

Koffie en productiviteit

De productiviteit van een werknemer kan het beste over 24 uur bekeken worden. De eerste 7 uur van de dag slaap een werknemer. Vervolgens wordt er binnen 1 tot 2 uur gehaast om op tijd op het werk aan te komen. Hier wordt 8 uur gewerkt. Men gaat naar huis, eet een maaltijd, blijft nog 3 uur wakker en gaat hierna slapen.

Wij kunnen als mens 24 uur per dag een goede focus opbrengen. Maar het is logischer om juist voor een maximale focus te gaan, en dat kan erg gemakkelijk tijdens de 8 uur dat er wordt gewerkt. Als de productiviteit tijdens deze periode twee keer zo hoog ligt dan normaal dan heeft men hier veel profijt van.

En dat is exact waar koffie helpt. De productiviteit van koffiedrinkers is een stuk hoger op het moment dat zij aan het werk zijn. En zodra zij klaar zijn met werken hebben zij geen koffie meer nodig, want er is ook niet veel meer om productief voor te zijn.

Dit laatste is ook de reden dat mensen zich moe voelen op het moment dat zij na een lange werkdag thuiskomen. Er is op dit moment niet voldoende focus meer over om goed te functioneren. Deze focus kan weer worden opgeroepen door een kop koffie te drinken, en toch kiezen veel mensen ervoor om geen koffie meer te drinken als zij eenmaal thuis zijn.

Koffie zal de komende jaren nog steeds het wondermiddel blijven dat het de laatste jaren al voor velen is geweest. Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen binnen de wereld van koffie, waaronder steeds sterkere koffie, koffie met unieke smaken, koffie speciaal voor kantoormedewerkers en zelfs koffiesupplementen die je snel kunt innemen.

De wereld van koffie is erg uitgebreid, en daar kunt u als werkgever of als werknemer altijd maximaal profijt van hebben.